Четири часа преди връчването на първия проучвателен мандат не се

...
Четири часа преди връчването на първия проучвателен мандат не се
Коментари Харесай

Ултиматумът на Мария Габриел изтича днес в 12.00 часа. Избори или сглобка - ще стане ясно при Радев

Четири часа преди връчването на първия изследователски мандат не се знае с решителност Мария Габриел върне ли или ще одобри досието от Радев за сформиране на държавно управление.

 

Снощи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ излязоха със среднощни брифинги, с които разкриха, че не са постинали договореност за общо ръководство.

 

Ултиматумът, който в 21.00 часа в неделя вечер  Мария Габриел сложи пред ППДБ за равнопоставеност на ГЕРБ-СДС във връзка с ръководството, изтича през днешния ден в 12. 00 часа, когато тя би трябвало да отиде да и вземе от президента  първия изследователски мандат за съсавяне на държавно управление.

 

ГЕРБ уточни министрите, а ПП-ДБ - съглашението като причина за неуспеха на договарянията за държавно управление

 

Преговорните екипи не са постигнали договореност, както по персоналия състав на държавното управление, по този начин и по документа, който да официализира споделеното ръководство.

 

През цялото време ПП-ДБ са саботирали опцията за сформиране на кабинет, като са отхвърлили всички оферти на ГЕРБ-СДС, научи Епицентър. бг. 

 

Не са признати предложенията за министри от ГЕРБ.

 

ГЕРБ-СДС излъчваха неспокойствие от отношението на ПП-ДБ към тях.

Габриел няколко пъти сподели, че ГЕРБ-СДС желаят да бъдат признати като " равнопоставен сътрудник " в ръководството, а Деница Сачева (част от преговорния екип) съобщи, че " Продължаваме промяната - Демократична България " " желаят да имат цялата власт, непременно и да не я споделят ".

 

Петков и Василев са отхвърлили предлагането на ГЕРБ-СДС за 50:50 споделена отговорност.

 

" Имаме фундаментални разлики във връзка с това ГЕРБ да бъде признат като равнопоставен сътрудник. Ако няма смяна в това, което ние сме декларирали, че съставът на държавното управление е също толкоз значим колкото промените – да, ще върна празен мандат. Имахме задоволително време и за договаряния, и за елементи ", заяви нощес вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

 

ППДБ са отказали  и подписването на съдружно съглашение.

През цялото време са упорствали да се приказва единствено и само за регулаторите. 

 

Снощи Кирил Петков великодушно разгласи: " даваме им седем министерства " и прикани ГЕРБ-СДС да подпишат съглашението.

 

Според " Продължаваме промяната - Демократична България "  преговорите са спрели поради отвод на ГЕРБ да бъде подписан в този момент документ за общото шерване на властта. Те оповестиха, че в неделя (17 март) в 18 часа, преговорният екип на ГЕРБ е декларирал, че това ще стане в несигурно време. Отричат да имат искания към състава на кабинета и споделиха, че са отстъпили към сътрудниците министрите на вътрешните работи, на екологията, на образованието, на културата и на нововъведенията и растежа (по думите на Кирил Петков).

 

Накрая хората на Борисов предложили  да се извърши обикновената ротация  - Мария Габриел става министър председател, а Николай Денков - вицепремиер.  И това било отказано.

 

За да бъде отстранено Движение за права и свободи от избора на регулаторите, за които са нужни 160 гласа, Кирил Петков настоял да се допусне  БСП като парньор. ГЕРБ-СДС отказали.

С това бил комплициран завършек на всевъзможни опити за сформиране на кабинет.

 

Христо Иванов загатна на брифинга, че противоречивият въпрос в разисквания документ е механизмът, по който да се вършат номинациите за органите, които се избират с 160 гласа и ролята на Движение за права и свободи в него. Той акцентира, че " ние не си слагаме за цел да изолираме Движение за права и свободи. Смятаме, че който даде най-хубавите кандидатури, те би трябвало да бъдат подкрепени, и в случай че това кандидатура на Движение за права и свободи - отлично. Мисля, че ще бъде победа за всички, в случай че забележим от Движение за права и свободи да бъде излъчена кандидатура, за която няма никакви подозрения за корупция ".

 

Очаква се през днешния ден и реакция на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който не е коментирал тематиката, а водачите на " Продължаваме промяната - Демократична България " го приканиха " да се намеси ".

 

От ПП-ДБ останаха " умерени оптимисти " (по думите на Асен Василев), че към момента има благоприятни условия да се договорят за кабинет " Габриел ", като продължат диалозите и да работят по текста на общото съглашение, което са редактирали дружно през последните дни.

 

" Продължаваме промяната - Демократична България " разпространиха обществено последния работен вид на " Споразумението за взаимно ръководство и механизъм за взимане на решения "

 

Според ГЕРБ, в случай че няма държавно управление с първия мандат - ще се стигне до предварителни избори, тъй като те няма да поддържат кабинет с втория или третия.

 

ПП-ДБ упорстват да се седне на масата на договарянията и да се употребява 7-дневния период след връчване на мандата по Конституция, с цел да се реализира консенсус. ГЕРБ отхвърлят с претекста, че откакто 8 дни не е постинат консенсус, няма смисъл това да се чака в идващите 7.

 

Петков прикани да се продължи ръководството и съобщи, че за тях не са значими министрите, а промените в правосъдната система, службите и регулаторите.

 

" Продължаваме промяната - Демократична България " държат да има подписан " контракт " за ръководство преди да гласоподават държавно управление, с цел да подсигурява правосъдната промяна, промените в регулаторите, законодателни промени за службите.

 

Асен Василев съобщи, че са съгласни с ротацията на министър председател и вицепремиер, само че би трябвало да бъде подписано съглашение.

 

Разпространеното съглашение удостоверява, че Мария Габриел с изключение на министър председател би останала и министър на външните работи, а Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси.

 

В 12.00 часа през днешния ден най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС 

ще отиде при президента Румен Радев, с цел да получи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

 

Вариантите през днешния ден са два. Или до 12 часа сътрудниците ще стигнат до финално решение и Мария Габриел ще връчи на президента състава на новия кабинет или досието ще бъде върната празна.

 

Ако Габриел незабавно върне мандата без предложение за държавно управление, по-вероятния сюжет съгласно настройките нощес, са предварителни избори.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР