Чета обясненията на “Демократична България, “Спаси София и кандидата за

...
Чета обясненията на “Демократична България, “Спаси София и кандидата за
Коментари Харесай

Председателят на СОС Георги Георгиев: Не е вярно, че не приемаме и подкрепяме идеите на ПП-ДБ, ако те са добри

Чета обясненията на “Демократична България ”, “Спаси София ” и претендента за кмет Васил Терзиев за какво техните съветници няма да поддържат бюджета на София за 2023 година Накратко - доста желаят, но нямат предпочитание, до момента в който не дойдат те на власт. Моят апел към опозицията в СОС е да не разрешават бюджетът да падне жертва на изборите. Още повече, че през май тази година всички поддържаха финансовата стратегия, която приехме точно поради неналичието на държавен бюджет за да не се блокира развиването на София. В нея залегнаха и оферти на ПП-ДБ - не е правилно, че не одобряваме и поддържаме концепциите им, в случай че те са положителни. Техни или подкрепени от тях са половината от 24 районни кметове - тяхната работа също ще бъде блокирана. Това съобщи в изявление за " 24 часа " ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. 

Ето и цялото изявление:

- Г-н Георгиев, проектобюджетът на София през тази година е рекорден - 2,55 милиарда лева Към този миг обаче той не среща поддръжка от опозицията в Столичния общински съвет. Защо?

- В четвъртък ще гласуваме бюджета на общината за 2023 година С голямо забавяне, само че това е поради неналичието на държавен бюджет до скоро. За страдание, поради идните избори и политическите игри на опозицията, има действителен риск за София той въобще да не бъде утвърден. Това би означавало най-малко 6 месеца безвремие и безпорядък в столицата. Аз не разбирам това държание на " Демократична България " и Българска социалистическа партия – то не е градивно и не демонстрира грижа за проблемите на близо 2 милиона софиянци.

Чета обясненията на “Демократична България ”, “Спаси София ” и претендента за кмет Васил Терзиев за какво техните съветници няма да поддържат бюджета на София за 2023 година Накратко - доста желаят, но нямат предпочитание, до момента в който не дойдат те на власт. Моят апел към опозицията в СОС е да не разрешават бюджетът да падне жертва на изборите. Още повече, че през май тази година всички поддържаха финансовата стратегия, която приехме точно поради неналичието на държавен бюджет за да не се блокира развиването на София. В нея залегнаха и оферти на ПП-ДБ - не е правилно, че не одобряваме и поддържаме концепциите им, в случай че те са положителни. Техни или подкрепени от тях са половината от 24 районни кметове - тяхната работа също ще бъде блокирана.

- До какво ще докара неналичието на бюджет?

- Над 2200 деца са признати в новите 85 групи в обновените и разширени детски градини и ясли. Без бюджет обаче няма да можем да увеличим заплатите на учителите, артистите и работещите в общинските културни институции, както и да платим издръжката на новите градини и ясли - храна за децата, електрическа сила, отопление и прочие Парите ги има заложени в новия общински бюджет за 2023. Нужно е обаче той да бъде признат, защото тези услуги са нови и ги няма в остарелия бюджет. Има едно доста значимо Постановление на Министерски съвет №108 от 9 август, 2023 година – в член 40, алинея 1 се споделя, че финансирането на разкритите след 01 януари, 2023 година нови места в детски ясли, градини и профилирани институции за обществени услуги се обезпечават от приходите на общината. Следователно, без признат общински бюджет, не можем да платим издръжката за 2200 деца.

Друг образец - сега в разнообразни квартали на града построяваме по този начин предстоящата от жителите над 100 км канализация. Също по този начин се модернизира пречиствателна станция за отпадни води в Кубратово. Близо 70% от вложенията от над 150 млн. лева са европейски средства. Останалите обаче са от бюджета. Парите ги има планувани, само че е належащо в четвъртък да бъдат утвърдени.

Опонентите ни очевидно си мислят, че ще санкционират ГЕРБ като оставят улиците разкопани в предизборната акция и ядосат хората, които живеят там, само че те не санкционират ГЕРБ – санкционират София и нейните жители. Аз съм човек прагматик, работя на терен и не разбирам сходни трикове на хора, които живеят в обществените мрежи. Та нали на разкопаните улици живеят симпатизанти на разнообразни партии – с какви очи ще отидат при тези хора и ще им кажат, че общината ще загуби инвестицията поради забавяне, че години са чакали за канализация, само че ще останат без нея ей по този начин, напук. Не го разбирам, в действителност. Нека отидат при тези 20 000 наши съграждани в столичните квартали “Драгалевци ”, “Обеля “, „ Суходол “, „ Кръстова вада-Изток “, „ Бенковски “, Банкя и “Нови Искър ” и да им го обяснят.

- Има ли и други основни обекти, които са застрашени?

- Да, има. Без признат бюджет няма да стартира строителството на основни обекти, обвързвано с отвеждането на отпадни води от кварталите „ Овча купел-стара част “, в.з. „ Горна баня “, кв. “Горна баня ”. Ще спре строителството на канализация в кв. „ Модерно предградие “, кв. „ Горубляне “, дубльор на Ляв Владайски колектор и общината няма да може да приготви плановете по ОПОС 2021-2027 година за кварталите „ Орландовци “, „ Левски В “, с. Герман, кв. „ Абдовица “, кв. „ Миленков “, с. Бусманци, кв. „ Симеоново “ и дубльора на колектор Водящ 2 - главен правоприемник за отводняване на източната част на Столична община, с което София ще загуби над 300 млн. лева европейско финансиране.

И още - без бюджет няма да можем да осъществим плануваното и изцяло обезпечено финансово с налични средства нарастване на заплатите на артистите и специалистите в четирите общински театъра - " Театър София ", " Малък градски спектакъл " Зад канала ", спектакъл " Възраждане " и " Столичен куклен спектакъл ", както и на чиновниците в културните институти.

Ще затрудним също по този начин шефовете на учебни заведения при организацията и изплащането на нарастванията на заплатите на над 17 000 преподаватели в София. Вече получихме сигнали от най-големите организации на работодателите в образованието за рисковете от това политическият дебелоглав да вземе връх. Както подчертах, парите ги има в държавния бюджет и шефовете се тормозят от хаоса в използването на нарастването, тъй като за пръв път от 30 години няма да има общински бюджет.

С бюджета усилваме вложенията по програмата за детски площадки от 3 млн. лв. на 5 млн. лв.. Едва ли би трябвало да обосновавам, че това е значимо за децата и родителите. Мога да продължа да изреждам. Но, наподобява, няма кой да чуе. Изборите идват и отминават, ние не можем да позволим София да спре да пораства и да се развива. Докато аз съм ръководител на Столичния общински съвет ще направя всичко по силите си това да не се случи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР