Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка

...
Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка
Коментари Харесай

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка

Чествания във връзка 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка бяха проведени на историческия старопланински връх.

С военни почести и заупокойна молитва на историческия връх Шипка беше почетена саможертвата и паметта на героите, починали по време на епичните августовски боеве по време на съветско турската война. От върха прозвучаха и безсмъртните стихове на Вазов от одата " Опълченците на Шипка ".

Тази година честването мина под знака на 90-ата годишнина от освещаването на Паметника на свободата, към който се бяха отправили от рано тази заран хора от разнообразни краища на България. Макар че този път участниците в тържествата бяха доста по-малко, мнозина от тях водеха децата си.

Множество от хора притегли възстановката на величавите моменти от сраженията на българските опълченци и съветски войни със доста превъзхождащата ги по бройка турска войска. Дошлите за тържествата приветства вицепрезидентът Илияна Йотова, която в словото си посочи, че " Шипка е достолепие и горделивост, само че и размисъл и проглеждане за нас, актуалните българи ", акцентира Йотова и риторично попита:

" Как щяха да погледнат на опитите да се пренаписва историята, да се не помнят и изкривяван обстоятелствата единствено тъй като някой е решил, че не е комфортно да загатва името на освободителите ни поради днешната геополитическа обстановка? ".

Сред формалните посетители на честването бяха и заместник-председателят на националното заседание Андрей Чобанов, регионални шефове и политици. Симеон Сакскобурготски също почете тържествата, които наблюдава дружно с внука си Симеон Хасан.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР