Честваме три важни годишнини – 130 години от откриването през

...
Честваме три важни годишнини – 130 години от откриването през
Коментари Харесай

Двудневна Национална научна конференция на тема „Културно-просветна и благотворителна дейност на Българската православна църква в периода от Освобождението до 1944 г.” откриха в Стара Загора

Честваме три значими годишнини – 130 години от откриването през 1892 година на Българска духовна семинария в Цариград, чиито пръв ректор е архимандрит Методий, 120 години от освещаването на храм „ Свето Рождество Христово “ в Шипка и 100 години от кончината на първия Старозагорски митрополит Методий.

В най-новата ни история, невиждано Дядо Методий е една от светлите персони, дала значителен принос за доста благородни каузи. Венец над тях е и залесяването на баира над Стара Загора и превръщането му в хубав парк “, сподели в приветственото си слово Петър Калчев, шеф на Регионален исторически музей Стара Загора. Той изрече признателност към Община Стара Загора и персонално към кмета Живко Тодоров за поддръжката при реализацията на конференцията и съпътстващите я събития, както и благодари на Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан за съпричастността и дейното присъединяване. Директорът на РИМ не пропусна и Държавния списък в поздравленията си.  

Успешна конференция пожела зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „ Имам удоволствието и достойнството да ви поздравявам и открия този висок конгрес – важен освен за нашия град, само че и за страната. В днешното време, обхванати от неизвестности за бъдещето, би трябвало да знаем и възпитаваме това, което сме наследили. Младите хора дано да познават историята и да бъдат свързани с духовното просвещение, тъй като това е образецът за всички нас – нравствено държание и доброжелателност. Не е инцидентно мотото на конференцията, не е инцидентно, че през днешния ден отдаваме респект към всички тези дейци, съдействали за съграждането на Българската черква и страна в моменти на провокации. Провеждането на конференцията в Стара Загора е посвещение – няма друго толкоз изявено име в историята на града ни, което да събира толкоз съидейници и почитатели. Всеки един човек – от  най-малките даже, знае кой е Митрополит Методий. С почитание и признателност се обръщам през днешния ден и към Старозагорския митрополит Киприан – заслужен почитател на Дядо Методий. Нека в негово лице виждаме нова светлина, която възпитава и води идващите генерации “, сподели пред участниците и гостите в конференцията Иванка Сотирова.

Благословени думи насочи от трибуната на зала „ П. Р. Славейков “ на Община Стара Загора и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. „ Българската православна черква и нейните архиереи постоянно с дълбока респект са се отнасяли към труда на историците, чиито цел е да запазят човечеството, да дават познания за пътя, извървян от нашите предшественици. В историческите архиви се крият освен обстоятелства, само че има и опит, и мъдрост, тъй като както споделя античната римска сентенция – времето разкрива всичко “, обърна се към присъстващите в залата Митрополит Киприан. „ Нека Бог благослови всички, които с толкоз плам приготвиха националната конференция, участниците в нея и всички присъстващи. Вие помагате да не забравяме историята си и да пренасяме вярата и родолюбието, да имаме любов в душите “, добави още Владиката.

По време на двудневното събитие, ще бъдат почетени и припомнени животът и делото на Дядо Методий, както и културно-просветната активност на Българската православна черква в първите десетилетия след Освобождението. Организатори са Община Стара Загора, Старозагорска Света Митрополия, Институт за исторически проучвания – Българска академия на науките, Научен списък на Българска академия на науките и Регионален исторически музей – Стара Загора.

Пленарното съвещание откри водещият проф. дин Лизбет Любенова със своя труд на тематика „ Духовният свят на митрополит Методий “. В края на първата част от научната конференция ще бъде открита фото-документална галерия „ Старозагорският митрополит Методий “ в парк „ Пети октомври “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР