Честваме паметта на свети мъченик, днес имен ден имат… Ревностният

...
Честваме паметта на свети мъченик, днес имен ден имат… Ревностният
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети мъченик, днес имен ден имат…


Честваме паметта на свети страдалец, през днешния ден имен ден имат… Ревностният християнин Емилиан намерено декларирал вярата си. На 18 юли Българската Православна Църква отбелязва деня на страдалчество на свети страдалец Емилиан.
Днес имен ден празнуват  Емил, Емилия, Емилиян/а.
Свети Емилиан живял в крайдунавския град Доростол (днес Силистра), когато император бил Юлиан Отстъпник (360-363 г.), наименуван по този начин поради отстъплението си от християнството и опита да възвърне езическата вяра.
Императорът изпратил в Доростол
нов шеф, с цел да изкорени християнството от града. Уплашени от славата му на нечовечен властник, локалните поданици скрили, че измежду тях има християни, и оповестили, че всички се кланят на езическите богове. Но ревностният християнин Емилиан намерено декларирал вярата си.
Той бил плебей на нечовечен и вманиачен богохулник
(според други източници бил наследник на локален върховен боен на име Севастиан). Когато господарят научил, че Емилиан има вяра в Иисус Христос, почнал да го санкционира с разнообразни изтезания. Но заканите и наказванията, вместо да пречупят Емилиан, още повече разпалили пламъка на вярата му в Христос.
След половинвековна религиозна независимост
погромът над християнството предизвиквал мощно противопоставяне. Дори самичък Емилиан на идващия ден отишъл в езически храм и с чук разрушил идолите. Разгневените езически жреци обаче го заловили и го предали на съд.

Там пристигнал и господарят на Емилиан и още веднъж му заповядал незабавно да се отхвърли от Христос. Но Емилиан умерено му дал отговор:
„ Можеш да заповядаш каквото пожелаеш
и аз ще ти се подчиня, само че моята религия е отвън твоите права. Аз признавам единствено Иисус Христос. Той е моят популярен и безконечен Господар, Който владее тялото и душата ми и аз в никакъв случай няма да се отрека от него! “.

Езичникът стопанин разгневен се нахвърлил против Емилиан. Последвали разнообразни изтезания от палачите и най-после хвърлили мъченика върху разпалена клада край река Дунав. Това се случило на 18 юли 362 година

Останките на светеца били събрани и заровени от християните.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР