Честваме паметта на свети апостол, мъченик и преподобни. Ето паметта

...
Честваме паметта на свети апостол, мъченик и преподобни. Ето паметта
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети апостол, мъченик и преподобни


Честваме паметта на свети деятел, страдалец и преподобни. Ето паметта на кои светии честваме през днешния ден. Свети апостол Юда, един от дванадесетте апостола на Иисус Христос, носел още имената Левей и Тадей, а за разлика от предателя Юда го наричали „ Неискариот “. След Петдесетница той проповядвал Христовото благовестие първо в Палестина, сетне в Месопотамия, където в град Едеса починал страдалчески, разпънат на кръст.

Свети Зосим е родом от град Созопол и живял през I-II век. По времето на император Траян служил в римската армия и потърпевш за вярата си в Иисус Христос в малоазийския град Антиохия, област Писидия. В Созопол има храм, отдаден на него.

Свети Паисий е измежду великите подвижници на IV век. Роден в Египет, от дребен останал сирак от татко. Майка му възпитала седемте си деца в християнската религия. Когато пораснал, Паисий отишъл в Нитрийската пустиня (в падината Уади Натрун) и станал възпитаник на фамозния с добродетелите си авва Памво. Под неговото духовно управление Паисий станал умен и умел във вярата и молитвата подвижник. След гибелта на стареца си той се отдръпнал в една пещера, само че при него почнали да се събират доста възпитаници и по този начин той основал своя манастир (действащ и в този момент манастир на Коптската църква). Много хора отивали при него за съвет и да чуят душеполезни слова. Посетил го и свети Ефрем Сириец. Когато го питали коя е висшата добродетел, той отговарял: „ Добродетелта, която се прави скрито “. Преподобният Паисий се упокоил в дълбока напреднала възраст.

Преподобният Паисий Хилендарски, родом от град Банско, живял през XVIII век. Станал духовник в Атон и старателно се подвизавал в пост и молитва. При служебните си обиколки по метосите в българските земи Паисий открил, че народът ни има потребност от култура и пробуда. Затова събрал доста сведения и написал фамозната си „ История славянобългарска “. Упокоил се в 1773 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР