Честваме паметта на преподобния Даниил Катунакийски и предпразненството на Рождество

...
Честваме паметта на преподобния Даниил Катунакийски и предпразненството на Рождество
Коментари Харесай

Днес се отбелязва предпразненството на Рождество Богородично

Честваме паметта на преподобния Даниил Катунакийски и предпразненството на Рождество Богородично. 

 

Преподобният Даниил е един от подвижниците на ХХ век, оповестени в последните години за светци. Той е роден в град Смирна, Мала Азия. Отишъл в Света гора напълно млад и през 1866 година станал духовник в съветския манастир " Св. Пантелеймон ".

Животът на духовник Даниил минал по скръбния път на гоненията, и то от свои по религия. По това време в манастира живеели повече гръцки и малко съветски монаси, игуменът бил грък. Породили се раздори сред монасите на етническа основа и през 1875 година съветските монаси поели управлението на обителта, а гръцките били принудени да я изоставен.

Монах Даниил се заселил в килия на скита " Малката Света Анна ". Но и там не бил оставен на мира, по тази причина излязъл от Атон и заживял в манастира " Св. Атанасия " покрай Солун. Там въвел светогорския правилник и спечелил обичта на братята и поклонниците. След няколко години духовник Даниил се върнал на Света гора и през 1881 година заживял като подвижник в килия на скита " Катунакия ", изучавал опита на огромните отшелници и се стремял да им подражава. Поддържал писмовна връзка с огромния подвижник Нектарий Егински, който му помагал с духовни препоръки. Занимавал се и с иконопис.

Постепенно край Даниил се събрало братството на известните иконописци, наричани по неговото име Даниилеи. Той бил техен дъртак и ментор в духовния живот. При него се подвизавал и преподобният Йосиф Исихаст, възродил практиката на Иисусовата молитва на Атон. Запазени са доста съчинения и писма със препоръки на стареца Даниил до духовните му рожби. Упокоил се на 8 септември 1929 година, Рождество Богородично.

Днес се отбелязва и предпразненството на Рождество Богородично. Това е ден на подготовка за утрешния огромен празник в чест на света Богородица.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР