Честваме 185 години от рождението на Васил Левски. Той е

...
Честваме 185 години от рождението на Васил Левски. Той е
Коментари Харесай

Радев на честването на Левски в Карлово: Има ли свобода без достойнство?

Честваме 185 години от рождението на Васил Левски. Той е един от идеолозите на българската национална гражданска война.

Апостолът израства в оскъдно семейство. Като млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий. Впоследствие основава Вътрешната революционна организация.

Президентът Румен Радев посети родното място на Апостола - Карлово, където се състоя церемониален протест заря. Държавният глава одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и произнесе слово пред паметника на Апостола на свободата.

Левски е нашият покровител пред времето и нашият съдник пред историята. Това акцентира президентът Румен Радев в своята тирада. Ето какво още сподели президентът:

Преди 182 години от Карлово стартира земният живот на Васил Иванов Кунчев, с цел да стигне до едно черно бесило, трансформирало се в най-прекия път към безсмъртието. Венец от Бога – по този начин Левски наричаше гибелта за отечеството. Някой беше пресметнал, че е живял 13 000 дни.

За тези дни Левски обърна времето. Изтръгна народа от робската незаинтересованост, даде на историята нов век, а на страната – намерение. Написа с персоналната си орис нашия народен епос и заживя в паметта на поколенията като Апостола на свободата.

И както свободата не може нито без Екзарха, нито без Караджата, по този начин и ние не разделяме Дякона от Апостола. Той е нашият покровител пред времето и нашият съдник пред историята. Левски дефинира бъдещата страна единствено с една дума – храм. Днес този храм е оплячкосан, а " демократската република " е превърната в фон, зад който похитителите безчинстват. За тях е значимо да завоюват те, пък в случай че ще цялостен един народ да загуби. И украсяват кабинетите с портретите на Дякона, и чистят съвестта си с по някой негов откъс.

Живеем видимо свободно, само че мнозина са лишени от опцията да живеят почтено, а има ли независимост без достолепие?! Някои имат вяра, че няма да им се държи сметка за безчинствата. Други не имат вяра в своето обезсърчение, че с дружни старания можем да променим ориста си. Помним, че би трябвало да имаме равни права, само че постоянно забравяме, че това важи и за нашите отговорности ", съобщи президентът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР