Често задаван въпрос от работниците и служителите, които наближават възраст

...
Често задаван въпрос от работниците и служителите, които наближават възраст
Коментари Харесай

Напускане на работа след придобито право на пенсия

Често задаван въпрос от служащите и чиновниците, които наближават възраст за пенсиониране, е какви са методите, по които могат да изоставен работа, без това да бъде причина за някакви неподходящи последици от тях.

Въпросът с приключването на работа, откакто работещия е придобил право на пенсия, е един от противоречивите в доста от случаите, само че това е по този начин, тъй като някои от работодателите заради непросветеност или от чиста преднамереност подвеждат хората, че всичко зависи единствено и само от тяхното финално решение.

Какви са методите за преустановяване на трудовото правно отношение от страна на служащите и чиновниците, през какви процедури следва да преминат?

Съгласно закона този на пръв взор съгласно въпрос е решен изрично - служащият или служителят може да приключи трудовия контракт документално, без предупреждение, когато е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст.

Това значи, че в случай че работещия реши, че не желае да остава даже и един ден на работа, откакто е придобил право на пенсиониране за навършени застрахователен стаж и възраст, то единствено с едно заявление за овакантяване на това съображение може още от идващия ден да не бъде на работното си място, без това да предизвиква отрицателни последици за него.

Разбира се това не е единствения вид за овакантяване от страна на работещия. Може, в случай че има предпочитание, също по този начин да уведоми авансово своя шеф за това си решениe, като подаде заявление за овакантяване според уговорения период в трудовия му контракт. Това обаче не е наложително. Също по този начин вид, който не води до отрицателни последици за служащите и чиновниците, е прекратяването на контракта по взаимно единодушие сред страните.

Следва да уточним, че работодателят от своя страна също има право да приключи трудовия контракт на служащ или чиновник, навършил нужния за него стаж и възраст за пенсиониране, само че не е задължен.

При всички случаи обаче, при преустановяване на трудовото правно отношение, откакто служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, без значение от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово заплащане за период от 2 месеца, а в случай че е придобил при същия шеф или в същата група предприятия 10 години трудов стаж през последните 20 години – на обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за период от 6 месеца. Обезщетение по тази алинея може да се изплаща единствено един път, написа pariteni.

Тези условия се ползват и когато при преустановяване на трудовото правно отношение служащият или служителят дава отговор на изискванията за разпределяне на пенсия за застрахователен стаж и възраст в понижен размер по член 68а от Кодекса за обществено обезпечаване.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР