Често централната власт се опитва да свири служебни победи на

...
Често централната власт се опитва да свири служебни победи на
Коментари Харесай

Донка Михайлова: Често властта свири служебни победи на своите кметове

" Често централната власт се пробва да свири служебни победи на кметове, които принадлежат към ръководещата партия ". Това съобщи пред БНР кметът на Троян и зам.-председател на Националното съдружие на общините в република България (НСОРБ) Донка Михайлова, която е от Българска социалистическа партия.

Повод за нейния коментар е опасността от кметове на Българска социалистическа партия, че ще изоставен управата на Сдружението на общините. Причината, съгласно тях, енесправедливо разпределяне на милиони за градове, ръководени от ГЕРБ.

Припомняме, в четвъртък вечерта зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи че партията застава твърдо зад своя кмет на Банско Георги Икономов. Повод за това бе митинг против концесията в ски зоната над градчето.

Според Михайлова този проблем стои доста от дълго време. " Често централната власт се пробва да свири служебни победи на кметове, които принадлежат към ръководещата партия. В последните няколко години този проблем ескалира и доближи до такава степен, че за година и половина на български общини, без правила и без процедури, са раздадени над половин милиард лв.. Ние от Сдружението на общините желаеме ясни правила и процедури ", сподели Михайлова.

По думите на троянския кмет при кабинета Орешарски кметове на ГЕРБ са получили над 30% от средствата, само че тогава е имало планов принцип. И в този момент има кметове, издигнати или подкрепени от Българска социалистическа партия, които настояват че имат прелестна връзка с държавното управление и нямат проблеми при финансирането на плановете си.

Според Михайлова " казусът е в неналичието на правила и на процедури ".
" Искаме тъкмо това - правила и процедури, по които тези средства се разпределят. Само преди месец ние поискахме 110 милиона растеж в финансовата дотация, от които 60 милиона за общински пътища и поискахме тези средства да бъдат разпределени посредством Бюджета. Получихме отвод, а месец по-късно 143 милиона се раздават без някакви правила на избрани общини ", сподели Михайлова, визирайки предоставените от Министерския съвет средства към бюджетите на общини, най-вече от ГЕРБ.

От управлението на Националното съдружие на общините в България неведнъж са желали част от налога върху приходите да остава в българските общини без посредничеството на централната власт. " Идеята за локално самоуправление сякаш става все по-далечна за българските ръководещи. В резултат на неприлагане на една такава политика, в последните година и половина, 1 300 000 български жители заплатиха своите налози, само че те, по решение на централната власт, отидоха в други общини посредством разпореждане на Министерски съвет ", сподели кметът на Троян.

Разпределени по този метод средствата отиват в едни и същи общини и по този метод ускоряват разликата в качеството на живот в другите общини в България, изясни Михайлова и добави, че по този начин се задълбочават районните диспропорции. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР