Често си казваме, че животът ни става все по-труден и

...
Често си казваме, че животът ни става все по-труден и
Коментари Харесай

Колеги на красивата лекарка Ирена разкриха какво е нейното състояние и разказаха много лични неща за нея

Често си споделяме, че животът ни става все по-труден и по тази причина няма по какъв начин да запазим положителното в себе си. Дали обаче в действителност е по този начин! Д-р Ирена Иванова, която падна от седмия етаж и в този момент се бори за живота си, очевидно е цялостно опровергаване на тази теза. Няма човек, който да каже неприятна дума за нея, в действителност думите май не стигат, с цел да опишат положителното в нея. И тогава изниква въпросът – какво вършим ние, когато милосърдието се нуждае от помощ. Защото животоспасяващата интервенция, от която тя се нуждае, коства 20 000 лева, написа clinica.bg
„ Тя не би могла да бъде друго с изключение на доктор. Всеки ден се молим за нея ". С тези думи ни посрещат сътрудниците на доктор Ирена Иванова от Александровска болница. Заради нелепия случай – рухване от седмия етаж, младата лекарка е в сериозно положение към този момент втора седмица. Медиците всеки ден вървят на рандеву в Пирогов, където е настанена и се опиват да й оказват помощ с каквото могат. Най-вече с даряването на кръв за интервенциите, както и със събирането на 20-те хиляди лева, които са нужни за медицински консумативи, защото те не се поемат от здравната каса.

Положението обаче не е розово

35-годишната лекарка се бори за живота си всеки ден. Съвсем до неотдавна обаче тя е била паралелно с сътрудниците си от другата страна на този фронт. Преди трагичния случай специализирала незабавна медицина в Александровска болница. Първоначално почнала да следва за здравна сестра. Това обаче не й стигнало и записала медицина. Избрала специалността с най-голям адреналин. Преди да стартира работа в незабавното поделение на столичната болница, тя дълго работила на кола за спешна помощ. Според сътрудниците й Ирена не просто пособия, тя пленявала хората с безкористната си безрезервност. Сигурно поради това те приказват за нея като за въплъщение на положителното.
Ирена не просто лекуваше пациентите, само че им помагаше в човешки проект, отделяше от персоналните си средства за тях, споделят медиците. Когато на болните не им достигали пари, младата лекарка им купувала памперси, медикаменти, плащала им таксито, с цел да се приберат в дома си.


„ Един от последните случаи, който помня блестящо, беше за пациентка, която беше доста зле и не беше ясно дали ще оживее. Ирена беше прекарала част от вечерта, държейки ръката й, тъй като дамата я беше боязън, че, в случай че почине, ще е сама. Тогава болната жена оцеля, потегли си жива от болничното заведение. И аз си мислех - дали не е оживяла и тъй като някой беше до нея, въпреки всичко хората сме обществени същества ", описа Мария Присадашка.

Колегите й я познават като спокоен

и разбиращ човек. Агресията от страна на пациентите е всекидневие в Александровска болница. Ирена обаче не прибирала „ зло за зло ". Дори и на нападките против нея, тя запазвала хладнокръвие и се опитвала да се „ постави в обувките на пациентите " и да разбере гневът им, да огледа от тяхната позиция.
„ В началото оставя неправилно усещане за затворен човек, само че тя просто е по-интровертна и безпределно сензитивна и смела ", споделя Мария.
Добрините й обаче не се изчерпват с това. Ирена общувала с хората без значение кои са, по какъв начин наподобяват, без да ги съди. Веднъж отделила към 40 минути за диалог с нападателен пациент, който желал да му се изписват лекарства, които не са давали току-тъй, с цел да се опита да му помогне да премисли метода, по който живее
Да отделиш в допълнение 40 минути на човек в Спешното е героизъм,
прибавя доктор Ивона Вълчева, също колежка на Ирена. Според нея доктор Иванова е и извънредно разбиращ сътрудник. Когато види, че някой към този момент е прегрял от работа и не му устоят нервите, питаше „ Ял ли си, пил ли си, почини си, аз ще поема ", прибавя лекарката.
За разлика от доста от младите български медици пред Ирена въпросът за емиграция не стоял на дневен ред.

Дилемата „ България или чужбина "

При не тя липсваше, безапелационни са сътрудниците й. За сметка на това работила на три места и както за множеството български лекари свободното време е много разтегливо разбиране. И въпреки всичко Ирена намирала време и за себе си. Извън работа обичала да чете, да прекарва време в планината и да медитира. „ Говорехме си да създадем поход в планината ", спомня си още Мария.
Темата за случая, при който е потърпевша Ирена, обаче е неприятна и мъчителна за сътрудниците й.
„ Всяка форма на интерпретация на случая е нечиста сделка. Това е доктор, който ние се надяваме да оцелее и оздравее и да се завърне, да си лекува пациентите ", обясниха те и приканват името й да се опази от всевъзможни форми на спекулации.
„ Когато срещаме нездравословно любознание се усещаме по този начин все едно желаят да издадем някаква загадка, а тя сега лежи там, на хуманно дишане, тя е от нашето работно семейство и в последна сметка си споделяме единствено
„ Боже, дано остане жива! ", безапелационна е Мария.
„ Имаме чувството, че би трябвало да влизаме в отбрана на нещо, което не се нуждае от отбрана. Тя е паднала от седмия етаж, сега ние разполагаме с тази информация ", добавя тя.

Колегите й се надяват да се съберат нужните средства за лекуването на Ирена, тъй като тя към момента е в сериозно положение.
„ Би било тъпо парите да са пречка за лекуването на един млад и образован човек ", разяснява доктор Вълчева.
„ Страх ме е като ми звънне телефона. Всеки ден се радваме, когато чуем, че е постоянна. Дай Боже тя да се върне, по никакъв начин няма да й хареса да е център на вниманието. Но се надявам да се разсъни и да е център на вниманието ", прибавя от своя страна Мария.

На 6 август от 17 часа ще се събира кръв за пациенти, които се нуждаят от преливане, в това число и за доктор Иванова, в Рапортна зала " Проф. Емил Таков " в " Пирогов ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР