Често се прокрадва темата за създаването но дизайнерски бебета -

...
Често се прокрадва темата за създаването но дизайнерски бебета -
Коментари Харесай

Колко близо сме до създаването на дизайнерски бебета

Често се прокрадва тематиката за основаването само че дизайнерски бебета - с цвят на очите, растеж и разсъдък, какъвто родителите си " изберат ". Доколко това е научна фантастика или действителност от близкото бъдеще? Ново изследване, оповестено на 12 ноември в научното списание Cell, приземява бъдещите родители, на които може би им е хрумвало, че това скоро ще бъде допустимо.

В момента при ин витро процедура се дава опция на родителите, преди ембрионите да бъдат вградени в матката, от тях да се вземе по една клетка и да се направи диагностика за съществуването на тежки генетични болести. На базата на резултатите се взема решение дали даден ембрион да бъде вграден.

Но доста от външните белези и интелектуалните качества на индивида, не се дефинират от един ген, а са извънредно сложни - зависят както от многочислени разнообразни генетични фактори, по този начин и от средата, в които се развива детето.

Учените открили, че даже да беше етично ембрионите да се избират на база евентуалния им растеж или просветеност, то тези, за които се допуска, че ще бъдат най-високи или най-умни, ще бъдат единствено с три сантиметра по-високи и с три точки по-умни на IQ-теста от междинните стойности за което и да е дете на дадена двойка.

В изследването взели присъединяване 28 фамилии с голям брой деца - до към 20, с цел да може да се направи някакъв статистически меродавен извод. Само в седем от тези фамилии детето, което съгласно генетичния разбор трябвало да е най-високо, в действителност било такова. При пет от фамилиите, то се оказало даже по-ниско от средностатистическото за фамилията дете.

След обстоен разбор на всички данни, заключението на учените е, че основаването на дизайнерско бебе към този момент остава единствено в научната фантастика. И за положително. Децата ни не са някакъв аксесоар или предмет - те са подарък и би трябвало да ги обичаме такива, каквито са. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР