Често се появяват бели пъпки по кожата на лицето ви,

...
Често се появяват бели пъпки по кожата на лицето ви,
Коментари Харесай

Излизат ви бели пъпки около очите? Внимавайте, може да са...

Често се появяват бели пъпки по кожата на лицето ви, изключително към очите. Някои хора ги бъркат с пъпки. Съставът им обаче е друг и би трябвало да се третират по друг метод.

Сега ще разберете какви в действителност са тези " бели точки " и за какво не е добра концепция да се опитате да ги премахнете вкъщи. Не забравяйте, че в случай че се съмнявате, постоянно би трябвало да търсите съвет от експерт.

Какво са те?

Името може да не ви звучи познато, само че тези бели петна, за които приказваме, в действителност се назовават кисти на милиуми. Когато се появят в огромен брой, те просто се назовават милиуми. Тези дребни кожни израстъци могат да се появят при хора от всякаква етническа принадлежност или възраст, само че те са изключително чести при новородени бебета.

Тези кисти се появяват, когато кератин (протеин) се натрупва под кожата (дермата). През множеството време те са бели, само че могат да имат и жълтеникав нюанс и да са с диаметър от 1 до 2 милиметра. Всъщност те се появяват при до 50% от новородените и най-често се срещат по челата, бузите, носа и брадичката. Те могат да се появят и в горната част на торса и на крайниците на бебето.

По принцип тези издатини не предизвикват болежка, само че има хора, които могат да страдат от зачервяване на кожата и раздразнение, основно заради триенето сред милиумите и някои типове груби тъкани.

Какво ги предизвиква

При новородените бебета точната причина за появяването на милиуми към момента остава незнайна. Учените подозират, че може даже да се раждат с тях. От друга страна, при възрастни това нормално е обвързвано с някакво предходно увреждане на кожата, което може да бъде:

Рани с мехури

Изгаряния

Дългосрочни увреждания от слънцето

Продължителна приложимост на стероидни кремове

Процедури като дермабразио или лазерно възобновяване на кожата

Загуба на естествената дарба на кожата да се ексфолира (поради стареене)

Как да се отървем от тях

В множеството случаи милиумите не са съществени и ще изчезнат сами за няколко месеца. Колкото и примамливо да наподобява, опитът да ги премахнете сами е в действителност неприятна концепция.

Ако се опитате да ги изстискате, ще бъдете разочаровани, когато установите, че това не работи и че всичко, което ще получите, е алено, сопнато лице с капацитет за белези и инфекции, написа jenite.bg.

Въпреки че няма характерно лекуване за унищожаване на милиуми, има някои неща, които можете да извършите вкъщи, които могат да оказват помощ както за предотвратяването им, по този начин и за поощряване на бързото възобновяване:

Почиствайте засегнатата област всеки ден с мек сапун.

Използвайте пара, с цел да отворите порите си.

Ексфолирайте кожата си 2 до 3 пъти седмично.

Избягвайте несъразмерното излагане на слънце и използвайте слънцезащитни артикули.

Избягвайте плътни тежки кремове или артикули на маслена основа.

Изберете местни ретиноиди (кремове или гелове с витамин А).

Въпреки че няма потребност да се търси незабавна здравна помощ, когато се появят, има някои хора, които избират да се отърват от тях по козметични аргументи. В тези случаи кожният лекар може да помогне, като направи елементарна процедура, която не изисква упойка и се прави със стерилна игла. Възможни са и други типове лекувания, само че постоянно би трябвало да се консултирате с доктор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР