Често работим с лаптоп в скута, но това може да

...
Често работим с лаптоп в скута, но това може да
Коментари Харесай

Как да работим безопасно с лаптоп в скута?


Често работим с преносим компютър в скута, само че това може да ни аргументи значително неприятности
(снимка: CC0 Public Domain)

Работата с преносим компютър в скута не е комфортна и всички експерти по ергономика са безапелационни, че всеки път би трябвало да се заобикаля. Необходимо е да имаме комфортно бюро, външни клавиатура и мишка, вероятно външен екран и така нататък

Но от време на време въпреки всичко се постанова да „ гушнем ” компютъра – да вземем за пример по време на пътешестване или при престояване в нечий непознат офис за известно време. Какви са рисковете и рекомендациите в този случай?

Рискове

Опасностите от работата с преносим компютър на колене не са огромни, само че и не са за подценяване. Най-очевидният измежду тях е изгарянето на кожата – на коленете, несъмнено, тъй като там е мястото, където горещият въздух от вентилаторите излиза от кутията на машината. Всъщност, за самия преносим компютър също не е добре да стои на нечии колене, тъй като това лимитира опцията му за проветрение и изхвърляне на горещия въздух – а това може да докара до прегряване.
още по тематиката
По-малко забележим, само че доста по-опасен риск е възпалението на китките на ръцете. Когато държим китките дълготрайно време под ъгъл, сухожилията са под непрекъснато напрежение. Така елементарно се стига до инфектиране на тези каналчета в костта на китката, през които минава сухожилието – а то върви от лакътя паралелно на костите през китката и чак до първите „ кокалчетата ”. Възпалението на костните каналчета поради непрекъснатото търкане се назовава тендовагинит, мощно мъчително е и се лекува мъчно, тъй като има податливост да се възобновява.

За рисковете от неплодородие при работа с преносим компютър в скута се спори доста. Някои медици предизвестяват, че заплахата е огромна, други отричат; сякаш надвива мнението, че продължителното топлене в скута не е рисково за дамите, само че за мъжете може да си е сериозен проблем.

Препоръки

Когато въпреки всичко се постанова да се работи с ноутбук на колене, ето няколко рекомендации, които следва да се съблюдават:

Опора в основата на гърба: налага се да се подпъхне възглавница или забрадка, която да „ подпира ” кръста, защото без тази опора скоро се появяват остри болки в гърба;

„ Средна ” облегалка: облегалката на стола би трябвало да е комфортна, само че не доста полегнала обратно, тъй като в случай че е полегнала, принуждава индивида да навежда главата си мощно напред, което води до болежка и вдървеност във врата;

Подложка за ръцете: с цел да не стоят китките под ъгъл, би трябвало да има комфортна поставка, която да помогне ръцете да се държат в позиция да са „ изправени ”; при някои кресла подлакътниците могат да свършат тази работа отлично, а различен път напряко пречат; едно комфортно решение е да се подпъхне директория или друга твърда повърхност на коленете, с цел да има на какво да се опрат ръцете – една празна директория за документ от тези с широчина 6-7 см, обърната с по-широкия борд към коленете, би свършила чудесна работа.

Разбира се, даже и с такива „ улеснения ” човек би трябвало да заобикаля да прекарва дълго време в сходна позиция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР