Често принудени да изследват последствията от изчезването на даден вид,

...
Често принудени да изследват последствията от изчезването на даден вид,
Коментари Харесай

Възраждането на някои видове съживявало екосистемите

Често принудени да изследват следствията от изгубването на даден тип, учените от време на време имат опция да прегледат противоположния феномен - когато типове, които са били на ръба на изгубването, претърпяват грандиозно възобновление, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Изследванията демонстрират, че сходно завръщане на по този начин наречените " основни " типове - тези, които играят значима роля в своята среда, е жизненоважно за здравето на екосистемите.

Ето няколко образеца от Северна Америка:

Сиви вълци

Въпреки че някои индиански племена почитат вълка, той е демонизиран и изтребен от европейските заселници, които стартират да идват през 16-и век.

В средата на 20-и век в Съединени американски щати, като се изключи Аляска, е имало по-малко от хиляда сиви вълка, до момента в който преди идването на европейците на тази територия са бродили минимум 250 000.

Пълното им изгубване е предотвратено през 70-те години на предишния век с приемането на закон за " застрашените типове ", с помощта на който тези хищници се завръщат в някои елементи на страната.

През 90-те години на предишния век държавното управление на Съединени американски щати вкарва наново вълци от Канада в известния народен парк " Йелоустоун ".

Повторното въвеждане предотвратява разпространяването на лосовете, като не разрешава на едрите копитни животни да опустошават растителността, която обезпечава значим материал за гнездата на птиците и язовирите на бобрите.

Амарок Вайс, биолог и деятел за отбрана на вълците в Центъра за биологично многообразие в Аризона, оприличава екосистемите на компактен гоблен. " Когато дърпаме някои влакна, разхлабваме гоблена ", сподели тя пред Франс прес.

Броят на сивите вълци в Съединени американски щати, като се изключи Аляска, понастоящем се прави оценка на над 6000. Заплаха за типа обаче остава ловът, който е позволен в някои райони.

Бизони

Историята на американските бизони е тясно обвързвана с тъмната страна на Съединени американски щати и ранната им история.

Броят им понижава от към 30 милиона до едвам няколкостотин в края на 19-и век, когато държавното управление на Съединени американски щати прави опит да изкорени бизоните от Големите равнини, където живеят индиански племена, разчитащи значително на добитъка за оцеляването си.

" Това беше тенденциозен геноцид, с цел да бъдат отнети бизоните от индианците и те да бъдат принудени да отидат в индиански резервати ", споделя Коди Консидайн от екологичната асоциация Ти Ен Си (TNC), която се пробва да върне типа в прериите Начуса, Илинойс, в северната част на Съединени американски щати.

Бизоните избират да се хранят с трева и по този метод оставят повече място за цъфтящи и бобови растения. Това от своя страна разрешава на голям брой типове птици, инсекти и земноводни да се развъждат.

С копитата си бизонът също така разорава почвата, като по този метод улеснява растежа на растенията и разпръскването на семената.

Смята се, че понастоящем към 20 000 бизона бродят в Съединени американски щати в " предпазени стада ".

Морски видри

В исторически проект морските видри са се срещали от мексиканския полуостров Баха Калифорния до Аляска, Русия и Северна Япония. Ловът им през 18-и и 19-и век обаче води до унищожаването на типа, наброявал по това време към 300 000 екземпляра.

Смятана до неотдавна за изцяло изчезнала от крайбрежията на Калифорния, дребна оживяла популация от 50 морски видри спомогна за възраждането на типа в района, който понастоящем наброява към 3000 от тези водни бозайници.

Изследвания, направени през 70-те години на предишния век на Алеутските острови край крайбрежията на Аляска, демонстрират, че морските видри са съдействали за опазването на типовете великански водорасли, поддържайки в равновесие популацията на морските таралежи, които се хранят с тях, споделя Джес Фуджи, началник програмата за морски видри в аквариума на залива Монтерей, Калифорния.

В калифорнийските естуари морските видри балансират популациите на раци, което от своя страна води до завръщането на морските охлюви, хранещи се с водорасли. По този метод се поддържа значима растителност - елементарната морска трева. Лехите от нея се считат за " морски развъдници " за млади риби и също така способстват за намаляването на ерозията на крайбрежната линия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР