Често пренебрегваме вероятността пернатите ни приятели да имат значителна интелигентност.

...
Често пренебрегваме вероятността пернатите ни приятели да имат значителна интелигентност.
Коментари Харесай

Неочакваният интелект на пернатите

Често подценяваме вероятността пернатите ни другари да имат забележителна просветеност. Потвърждение на това е изразът " пилешки мозък ", с който отбелязваме хората, които не считаме за изключително умни. Но обстоятелствата навеждат на друга мисъл.

Оказва се, че гарваните могат да си вършат принадлежности за реализиране на някаква цел (обикновено храна) - нещо, с което се характеризират единствено най-интелигентните животни; враните вземат решение пъзели със същата цел, а някои папагали не просто повтарят човешките думи, а ги употребяват в верния подтекст, т.е. схващат смисъла им и по кое време да си служат с тях .

През 2017 година в Science бяха оповестени резултатите от проучване, съгласно което гарваните могат да възнамеряват бъдещите си дейности , което до момента се считаше за привилегия единствено на индивида и някои примати.

Учените научили птиците по какъв начин да употребяват даден предмет, с цел да си обезпечат храна. 24 часа по-късно на пернатите били давани няколко предмета, от които гарваните избрали тъкмо този, с който към този момент знаели по какъв начин да боравят.

 Снимка 345716

Враните , които са от едно семейство с гарваните, също се оправят извънредно добре с тестванията за просветеност. Но са по-добри от гарваните в едно - те чудесно разпознават човешките лица и ги свързват с съответно прекарване. Така те знаят дали някой съставлява опасност, или е другар.

Сред всички папагали, типът жако наподобява е най-способен да борави с човешката тирада. През 50-те години сравнителният психолог Ирен Пепърбърг почнала да учи жакото Алекс на британски. Преди да почине, папагалът знаел към 100 думи и можел да ги употребява в верния подтекст, а разбирал и какво значи " същото ", " друго " и " нула ".

Наскоро беше открито, че мъжките екземпляри на австралийското черно какаду употребяват пръчки и други растителни елементи, с цел да основават нещо сходно на музика, посредством която притеглят вниманието на женските. Всеки субект си има личен жанр, като удря пръчките в стволовете на кухи дървета с друг темп от останалите.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР