Често поглеждаме с недоверие към суперхраните, както и с доза

...
Често поглеждаме с недоверие към суперхраните, както и с доза
Коментари Харесай

Суперхраните на 2022-ра

Често поглеждаме с съмнение към суперхраните, както и с доза подозрение дали пък не са прекомерно прехвалено, откъдето и да идва по-високата им цена. Разбира се, това вярно не е общовалидно, тъй като умерено може да прибавим и бобовите към тези храни, като знаем, че са изцяло налични.

И не са единствено те, които се подреждат един до друг до по-екзотичните си и скъпи събратя, които също имат потвърдени изгоди за здравето и хубостта ни. А ето кои са суперхраните, на които да заложим през идващите месеци - тъй като от ден на ден обръщаме внимание както на подсилването на имунитета, по този начин и на концепцията за растително хранене, написа lifestyle.bg.

Ферментирали храни

Една добре позната класика в графата суперхрани. Късметлии сме, че у нас туршиите, киселото зеле и киселото мляко са на респект - по никакъв начин не е инцидентно. Според проучване на учени от Stanford School of Medicine, потреблението на ферментирали храни поддържа разнообразието на потребни бактерии в чревния микробиом и по този метод укрепва защитните сили на организма.

Боровинки

Малки, само че доста, доста потребни. Tе са цялостни на първо място с антиоксиданти, които пазят клетките от оксидативен стрес и защищават от ракови, сърдечно-съдови и други съществени болести. Освен това тези субстанции са значими за положителния тип на косата, кожата и ноктите.

Семена

На особена респект е чиата, както и конопените семена. И това се дължи на мощните им хранителни свойства. Чиата е цялостна с антиоксиданти, минерали, фибри, омега-3 мастни киселини, калций, фосфор и магнезий.

Според изследване от 2016 година, характерните антиоксиданти в семената от чиа могат да имат противоракови свойства и да имат защитни резултати върху сърцето и черния дроб. Те са доста потребни и за здравето на костите. А към този момент можем да намерим и десетки предписания, в които те са основно настоящо лице.

Древни зърнени култури

Това определение може да ни звучи необичайно, само че зад него стоят амарант, теф и киноа. Последната се радва на най-голяма популярност поради огромното количество фибри, витамини В6 и С, както и тъй като съдържа в себе си всички девет съществени аминокиселини.

Зеленолистни зеленчуци

Те имат справедливо място в нашето меню, изключително в случай че са с тъмнозелени листа, като спанака и кейла. Те са отличен източник на протеини и флавоноиди, които могат да предотвратят увреждане от свободните радикали, рак и рискови възпаления.

Спанакът също е цялостен с витамини А и С и е научно потвърдено, че понижава равнищата на кръвното налягане и риска от развиване на сърдечни болести. Кейлът също е богат на протеини и флаваноиди, както и на витамини А, К и С и на засищащи фибри, предава Real Simple.

Куркума

Тази пикантна фалшификация работи дейно против възпаленията, понижава риска от развиване на някои хронични болести и усъвършенства паметта. Когато готвим с куркума е добре да прибавим и щипка черен пипер, с цел да подобрим усвояването на куркумина.

Тахан

Вероятно го познаваме най-много като една от съставките на обичания хумус. Той се прави от смлени сусамови семена и е превъзходен източник на полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, на които дължи своите противовъзпалителни и кардиопротективни свойства. Освен това обезпечава протеини, фибри, желязо, мед, калций и други минерали, от които се нуждаем всеки ден.

Семена от нар

Като мощен антиоксидант, те могат да предпазят клетките от увреждане и оказват помощ за попречване на разнообразни болести. Освен това са цялостно с фибри, които подкрепят храносмилането, както и витамин С, витамин К и фолиева киселина.

Моринга

Тя е бързорастящо, стабилно на суша дърво, познато и като " дървото-чудо ". Листата от него, които се оферират най-много под форматa на прахуляк, са едни от най-богатите на хранителни субстанции, цялостни с витамин С, витамин Е, бета каротин и протеини.

Манкай

Много е евентуално да не сме чували за него, само че това е най-малкият зарзават на света с величина едвам половин сантиметър. Въпреки размерите си, той е зареден с всички девет съществени аминокиселини, витамин B, желязо и над 60 хранителни субстанции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР