Често пътищата и улиците се превръщат в малки сметища от

...
Често пътищата и улиците се превръщат в малки сметища от
Коментари Харесай

Една угарка от цигара е много малка, но последиците са големи

Често пътищата и улиците се трансформират в дребни сметища от разнообразни дребни боклуци, озовали се по тях заради една или друга причина. Според изследване на Сдружение " BG Бъди деен " на 93% от хората им се е случвало да изхвърлят фасове от автомобила си.

" Освен фасове и угарки от цигари, доста постоянно това, което изхвърляме, са бутилки, опаковки от кроасани, вафли, бутилки, салфетки. Причините най-често са поради неприятен табиет, който вършим в всекидневието си, бързайки за работа, бързайки да закараме детето на учебно заведение, ние не мислим какво вършим и постоянно изхвърляме нашия автомобил през прозореца ", каза Румяна Кирезиева от Сдружение " BG Бъди деен " в студиото на " България заран ".

Тя показа, че изследване сочи, че дами повече се интересуват от темата и по-често вършат забележка, когато станат очевидци на сходен акт.

" Нашата акция е на 2 равнища - първото равнище е активизационно. Говорим с хората, споделяме им за мащаба на казуса, споделяме им за какво това е проблем. Въпреки че една угарка е доста дребна, последствията от нея са огромни. А другото равнище, на което работим, е цифровото, с цел да достигнем до хората през обществените мрежи, през медиите, опитваме се да работим с тях, да им покажем положителния образец. Вярваме, че смяната може да пристигна точно от него, повече в сравнение с от забележка или глоба ", допълни Кирезиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ ще бъде мъчно да се слагат камери на всички пътища, с цел да може да се проследят водачите.

" Казват, че когато българинът напусне границата, той трансформира своето държание. Голяма част от хората се тормозят да вършат забележки, когато станат очевидци на сходен акт, защото ги е боязън от експанзия. Може би камерите са добър вид за следене и в случай че има проследяемост от съответните органи ", разяснява тя.

Попитана дали има опция, в случай че даден човек желае да стане доброволец към тяхната акция, Кирезиева отговори: " Ние постоянно имаме отворени предложения за всички наши акции. Днес се намираме на паркинга на " Княз Александър I " - там чакаме всички, който желае, може да пристигна. "

" За да изхвърлиш една бутилка, би трябвало или да си отвориш целия прозорец, или да си отвориш вратата. Много постоянно това се случва по светофарите и паркингите. Кампанията има и образователно-информационен детайл. Нашите доброволци ще приказват с хората по тази тематика и ще им покажат елементарно използвани решения. Идеята е дребни стъпки към смяната ", разясни още гостът.

Тя акцентира, че от ден на ден хора се интересуват от тематиката, само че въпросът е и да вземат интензивно присъединяване, като разкри, че за акциите си постоянно разчитат и на известни персони у нас: " Хората могат да се повлияят от съответен човек, който харесват. "

" Всеки е забелязал какъв брой нечисти са междуградските пътища. Там, където има отбивки за аварирали коли, доста постоянно боклукът се изсипа непосредствено от колата. Има струпани дребни микросметища. Ако на всяка такава отбивка има подложен огромен резервоар за боклуци, който би трябвало да се и обслужва, нещата ще се случат ", безапелационна е Румяна Кирезиева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР