Често пъти на ЕС се гледа като на силата на

...
Често пъти на ЕС се гледа като на силата на
Коментари Харесай

Марио Монти – В случай на нужда

Често пъти на Европейски Съюз се гледа като на силата на положителното в света и в случай че нещо неприятно се случи, то Европа би трябвало да се заеме с него. Това е тъкмо методът, по който ние разрушавам доверието в Европа, защото има избрани неща, които Европа може и в доста случаи би трябвало да направи по-добре, по-ефективно, само че има и такива неща, които Европейски Съюз и Европа не могат да създадат.

Компетентното мнение по въпроса за мястото на Европейски Съюз на международната сцена е на един от най-известните ветерани на европейския план в годините след края на Студената война, някогашният министър-председател на Италия Марио Монти. Изречени не къде да е, а на конференцията “Бъдещето на Европа и българската вероятност ”, която се организира в София преди ден. Италианският политик има опцията освен да приказва пред мнозина видни български политици, публицисти и общественици, само че и да се срещне с премиера Бойко Борисов за пред обективите. Което сякаш най-изпъкна като вест от идването му в България. Наравно със загатнатите провокации на идното председателство, “кошмарът в вероятност ”, което стартира при започване на 2018 година, които по този начин или другояче към момента са в областта на хипотезите. Поне от наша страна.

Както и обаче да гледаме на нещата, за някого работил девет години като италианския европейски комисар в Брюксел, преди да се трансформира в името, с което в действителност Италия най-сетне сподели “чао ” на ерата Силвио Берлускони през 2011 година, “Супер Марио ” е прочут с изключение на като човек на словото (академик и някогашен ректор на университета “Бокони ” в Милано), и на действието. Наследил колоритния си предходник във вихъра на международната финансова рецесия, само че неизбран с пряк избор – просто назначен от тогавашния президент Джорджо Наполитано – Марио Монти е от тези “необходими при положение на потребност ” европейски политици. Но стига похвали! В последна сметка и ние можеше да сме имали “видни ” за последните две + десетилетия. Уви.

Роден във Варезе, северната италианска провинция Ломбардия, на 19 март 1943 година, биографите на някогашния италиански министър председател показват като значим съставен елемент от ранния му живот че предците му са били имигранти в Аржентина. Откъдето потегля бащата на Монти, преди да се завърне със фамилията си на Апенините. Средното си обучение бъдещият министър председател приключва в частната католическа гимназия “Папа Лъв ХІІІ ” в Милано, преди да отбрани академична купа по стопанска система в университета “Бокони ” през 1963 година

Оттам следват преподавателски позиции в университетите на Тренто и Торино, до момента в който се завърне в родната си “алма матер ”, “Бокони ” в Милано – първо като ректор и след това като изпълнителен шеф.

Останалото е европейска история. Силвио Берлускони е италианският министър председател, който пръв “посяга ” към Марио Монти през 1994 година, с цел да го издигне за европейски комисар по въпросите на вътрешния пазар, финансовите услуги и митническия съюз. С постигнатото от него четири години по-късно Марио Монти ще бъде разгласен от пресата на Запад за “Супер Марио ”. И ще продължи с още един мандат в Еврокомисията, отговорник за конкурентоспособността. Под томахавката му за идващите няколко години ще паднат голям брой съмнителни монополни интервенции и корпоративни сливания, които Брюксел ще ограничи с санкции и забрани. Включително персоналния му “хит ” – първата наложена санкция против американския компютърен колос “Майкрософт ” за корист с монополно състояние в Европейски Съюз през 2004 година, на стойност 497 млн. $. От тези пари, преди международната финансова рецесия четири години по-късно. Но да не се разсейваме!

В състава на фундаменталните за европейската структура до края на 1990-те комисии, ръководени от Жак Сантер и Жозе Барозу, само че останал “неопетнен ” от съпътстващите процеси, Марио Монти е назначен от президента на Италия Джорджо Наполетано през 2011 година за доживотен сенатор в горната камара на Народното събрание на Италия. Няколко месеца по-късно Монти наследява служебно Берлускони и стартира онази непопулярна стратегия, която в последна сметка ще извади страната му от уравнението на губещите в Еврозоната, преди по-малко от две години по-късно да я върне на политиците.

Справедливият баща

Известен с резервираното си отношение към медийния интерес към него, Марио Монти държи извънредно на правото си на персонален живот. Женен за брачната половинка си Елза Антониоли от 1970-та година, Монти е татко на две деца – Федерика и Джовани. Във възпитанието им някогашният италиански министър председател залага на два метода: обучение и спортна активност.

ЗА НЕГО

Разпознаваемият италианец
в Европа

Докладът, който Марио Монти написа по искане на Европейската комисия през 2010 година за бъдещето на Единия пазар, споделя всичко. Той има голям опит. И в европейски мащаб е безспорно един от най-уважаваните италиански политици.
Джанфранко Фини, някогашен ръководител на долната камара на Народното събрание на Италия

Стабилизира страната по време на рецесия
Най-важното нещо, което направи в първите дни на ръководството си, е да включи в данъчните закони пенсионна промяна и налози върху недвижимото имущество, които имаха доста позитивен резултат върху настроението на пазарите. Демонстрираше ясно, че държавното управление държи обстановката под надзор и има подготвеност да предприеме ограничения.
Тито Боери, учител по стопанска система в университета “Бокони ” в Милано

Върна
доверието в системата

Най-голямото достижение на Марио Монти като министър председател е да върне доверието на италианците в личната им политическа система. Най-голямата му задача беше да върне Италия от ръба на пропастта. Подробностите не са толкоз значими, в случай че познаваш по какъв начин работят системите.
Фабио Басани,
италиански бизнесмен
пред Би Би Си
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР