Често ни се случва да сме принудени да поканим голяма

...
Често ни се случва да сме принудени да поканим голяма
Коментари Харесай

Мариела Нордел: Как да нахраним многото си гости

Често ни се случва да сме принудени да поканим огромна група хора и да не е комфортно да се „ отсрамваме “ единствено с празненство храна – постоянните хапки, сандвичи и мезета. Понякога гостите чакат в действителност да се наядат „ като хората “ и слагат домакинята в усложнение с безкрайни мерки, разходи, слугуване по зареждане, почистване и най-сетне празненството се трансформира в призрачен сън. Повечето фамилии избират следователно обичайна скара и салати, само че в този брой ще ви предложа едно изненадващо меню „ за наяждане “ с лесни за осъществяване предписания, ненатоварващи бюджета и даващи независимост на домакинята, като разреши гостите сами да се обслужват. Гарантирам ви, че всички ще останат доста удовлетворени и няма да има място за досада на масата.  Гулаш за 10 души Продукти:
1.5 кг хубаво месо – телешко или свинско. Важното е да не е мазно, само че да не става изсъхнало след готвене.
Олио
6 глави лук
6 бр моркови
Дафинов лист -4-5 листа
Мащерка – 3-4 стръка
Целина – 1 глава
6 домата
6 зелени чушки
7-8 приблизително огромни картофа
Сол, надробен пипер, надробен червен пипер
1 кутийка нарязани червени домати
3 дребни кутийки доматено пюре
3 кубчета бульон – бийф или зеленчуков
За гарнитура – може сварен ориз или сварени макарони.

Технология:
В дълбока тенджера с дебело дъно, в малко олио запържваме ситно нарязания лук, до златисто, прибавяме ситно нарязаните моркови и целина, като бъркаме, с цел да не загорят. Добавяме дафиновия лист, мащерката. Когато получат лека златиста коричка, прибавяме месото, нарязано на приблизително огромни кубчета и го запържваме напълно леко, едвам придобие златиста коричка. Изваждаме единствено части месо и ги оставяме настрани. В тенджерата прибавяме чушките, нарязани на приблизително огромни части, като месото. Когато се позапържат леко, намаляме котлона на приблизително и изсипваме смления червен пипер, доматеното пюре, натрошваме кубчетата бульон, ситно нарязаните домати и оставяме всичко да се запържи добре. След това изсипваме кутийката с нарязаните домати и отново оставяме за 5-6 мин. да се дозапържи, като не забравяме и да бъркаме, с цел да не загори. След това изсипваме 5 л вода и разбъркваме добре, да не се получи тен по дъното на тенджерата. Слагаме нарязаните на дребни кубчета картофи – като за мусака, разбъркваме добре и оставяме да се сварят изцяло. Тогава връщаме назад месото и след 2-3 мин. изключваме котлона. Преди сервиране се поставя в чинията авансово приготвената гарнитура от сварен ориз или сварени макарони, след което се сипва от горната страна им от гулаша.

 Шведска солена торта Продукти за 10 души:
1 пакет краве масло
3 кутийки крема сирене „ Филаделфия “
4 бели хляба /от правоъгълните/, нарязан на филийки
2 пакетчета кашкавал, авансово нарязан на тънки слайсове – към 500 г
400 г шунка, нарязана на слайсове
1 букет репички
10 яйца
Сол, надробен бял пипер
1 връзка свеж магданоз
2 краставици
1 кутийка чери доматки за декорация

Оставете маслото на открито, най-малко за час, с цел да се размекне. Сварете яйцата – твърдо сварени и ги нарежете на тънки шайби. Изрежете коричките на хляба. Нарежете на ситно магданоза. Нарежете на тънки шайби краставицата. Разбийте с миксера крема сиренето с маслото, овкусете със сол и надробен бял пипер.

Наредете първия слой самун по този начин, че да ви се получи основа – квадратна или правоъгълна. Намажете с маслената примес и от горната страна наредете слой кашкавалени слайсове, а върху тях фино нарязаните краставици, за свършек наредете яйчените шайби. Наредете идващ слой самун, отново намажете и наредете единствено шункови слайсове, отново самун с ред краставици, кашкавал и яйца и по този начин до момента в който свършите хляба. Запазете от всички артикули – шунка, яйца, кашкавал, краставици по малко за украса. Най-накрая намажете от всички страни цялата торта с масления крем и започнете декорацията. Наплескайте на страничните стени нарязания магданоз, а от горе на тортата оформете като розички няколко кашкавалени, шункови и краставични слайса, декорирайте и с яйчените шайби, разполовените чери доматки да се получи красива градина. Оставете в хладилника да стегне.

 Печено прасенце по испански или Кочинийо Не е нужно да имате пещ или барбекю на двора, задоволително фурната да ви е с естествен размер и да пече добре. Най-важното е да изберете прасенцето - не би трябвало да е по-малко от 3 кг и по-голямо от 4.5 кг.

Приготовление:
Помолете месарят да го почисти добре от карантията и да го опърли. Нарежете няколко глави лук на две части, глави чесън - също, подберете пресни билки - мащерка, риган, салвия - каквото намерите и от предната вечер натрийте прасенцето добре със сол, чесън, билки, увийте го с лука, чесъна и подправките и го оставете по този начин да пренощува. На другия ден сложете всички артикули без прасето в една дълбока тава, залейте ги с 1 пръст прясно изстискан портокалов сок и сока на 1-2 лимона, а прасенцето положете върху решетка. Ако имате лозе, добре е да намерите няколко лозови пръчки и ги подложете под прасенцето, върху решетката и няколко в маринатата в тавата. Намажете прасето добре с масло с билки от вътрешната страна, само че не и от горната страна върху кожата му. Маслото се подготвя по следния метод - разтопете на слаб огън един пакет краве масло, прибавете вътре в него сол, скълцан чесън, ситно нарязани див лук, мащерка, босилек и го оставете в хладилника да стегне. Най-добре е да завиете края на ушите и копитцата с алуминиево фолио, тъй като другояче може да изгорят. Фурната би трябвало да е загрята на 150 С. Поставете прасето върху решетката с кожата на долу, към тавата, намалете фурната на 140 С и печете по този начин 45-50 мин. Извадете и обърнете с кожата на горе. Печете още веднъж 45-50 мин., като на всеки 10 поливайте кожата на прасето със сока от тавата. След това увеличете температурата на 190 С и когато придобие хрупкава коричка, извадете - горе долу след към 20 мин. Тези минути ви ги давам ориентировъчно, тъй като всичко зависи от тежестта на прасето и от реотаните на фурната ви. Най-добре е да следите деликатно, с цел да не го изгорите. Готовото прасенце разрежете на порции и посолете с морска сол. Сосът от тавата прецедете и сипете в тенджерка, като оставите да поври, до момента в който се сгъсти задоволително. Легирайте го с бучка масло - биете с телта, като прибавяте студеното масло, нарязано на дребни кубчета, до момента в който се поеме цялото от соса. Сервирайте го настрана в сосиера.

 Шведска кална торта Тази торта е с хрупкава коричка извън, само че с мека, съвсем течна среда вътре. Продуктите са за торта за 6 души, тъй че най-добре ще е да извършите 2 торти.
150 г краве масло, 300 млл захар, 150 млл брашно, 2 пакетчета ванилия/ванилиева захар, половин ч.л. сол, 4 с.л. с връх какао на прахуляк, 2 огромни яйца

Технология:
Пуснете фурната на 200 С да се затопли, сложете маслото в канче на котлона на ниска температура да се разтопи, че да стане течно. През това време смесете захарта, брашното, солта, ванилиевия прах/захар, солта, какаото в огромна купа. Прибавете разтопеното течно краве масло, като бъркате деликатно с шпатула. След това изсипете и напълно леко разрушените яйца, като продължавате да бъркате с шпатулата, че да не влиза доста въздух в сместа и да се получи пухкава. Объркайте постепенно и деликатно всичко до приемане на еднородна примес. Намаслете с краве масло 22 см форма за печене. След това я посипете с брашно, като изтръскате остатъка от стените и основата – би трябвало да е напълно леко набрашнено. Изсипете сместа и сложете във фурната, като скарата да е по средата. Печете 20-22 мин, след което извадете и оставете да изстине изцяло, след което го сложете в хладилника. Извадете деликатно от формата и сложете в подноса за сервиране, поръсете с пудра захар.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР