Често критикуваме образователната система, че стои изолирана от реалния живот,

...
Често критикуваме образователната система, че стои изолирана от реалния живот,
Коментари Харесай

По менторска програма: Талантливи ученици развеждат туристите в Пловдив

Често подлагаме на критика просветителната система, че стои изолирана от действителния живот, че не дава на практика познания на децата ни и по-късно те мъчно се приспособяват към трудовия пазар.
Прочетете още
Все по-често обаче профилираните учебни заведения дават добър образец с дуални паралелки, партнирайки си с частния бизнес и отговаряйки на неговата потребност от фрагменти.

Има и такива начинания, които потеглят от една на пръв взор луда и нереализуема концепция и доста възторг. После срещат институционална поддръжка и дават нови благоприятни условия за учениците.

Такава е менторската стратегия – партньорство сред Общинския институт „ Старинен Пловдив ” и Професионалната гимназия по туризъм „ Проф. Асен Златаров ”. Лудите глави, които стоят зад самодейността, са екскурзоводът Вангел Илиев и преподавателят в училището  Саво Хаджигенов. Благодарение на нея учениците влизат в действителната роля на екскурзоводи и то не къде, а в сърцето на Пловдив – Стария град.



„ Менторската стратегия, която с моя сътрудник Саво Хаджигенов създадохме, е сбъдната фантазия. Върл последовател на тезата съм, че най-хубавият метод да опазим нашето културно завещание е като предадем знанията си за него на идните генерации. Успехът на тази стратегия се корени в това, че тези младежи на терен и в действително време се срещат с  историческата и културна палитра на нашия град, което единствено по себе си води до основаването на една нова колегия на хора с отношение към представянето и опазването на пловдивската съкровищница.  Създава се една последователност. В процеса на образованието си те работят със експертите в Стария град, а измежду тях има художници, изкуствоведи, филолози, някои владеещи и по-редки езици като чешки, арабски ”, споделя екскурзоводът Вангел Илиев и добавя, че най-хубавото се крие във обстоятелството, че учениците основават собствен роман за Пловдив, базирайки се на наученото от всеки един от тях.

„ Менторското програма  скъпо благосъстояние, което ни дава извънредно доста пространство за професионалното развиване и на нашите възпитаници. С разширението на техните познания и умения, както и работата на терен, съумяваме да и да разпространяваме както нашето културно завещание измежду младите възпитаници, по този начин и да подготвим професионални фрагменти в областта на туризма. Благодарение на менторската стратегия, нашите възпитаници съумяват да се допрян до специалността, да придобият характерни на практика умения. Благодарен съм на управленията на двете институции, тъй като всяка концепция се нуждае от поддръжка.  Смятам, че това е едно необикновено положително партньорство.  В работата на терен учениците посрещат туристи, разпространяват нашето скъпо културно завещание и това е най- хубавото. Надявам се, че нашето партньорство ще продължи и ще продължим със същия хъс, със същия размах да развиваме нашата концепция ”, споделя Саво Хаджигенов. 



Екскурзоводът в ОИ „ Старинен Пловдив ” Таня Йорданова също е безапелационна, че такава стратегия е потребна и за нея и сътрудниците ѝ, и за учениците. Децата имат опция да се срещнат с особеностите на Стария град, на историческия център в Пловдив и да се опитат да практикуват фактически с действителни беседи пред туристи.

„ Що се отнася за нас, това е огромна помощ, изключително през летния сезон, когато доста сътрудници излизат в отпуска. Вече имаме двама  ученици на менторската стратегия, назначени на трудов контракт,и считам, че това в действителност е достижение и огромен триумф на програмата. Така учениците са още по-мотивирани. А ние се радваме на техния триумф ”,  споделя Йорданова.

Колежката ѝ Йорданка Парпулова също е уверена, че точно тези деца ще продъжат делото на всички, посветили се на Стария град.

„ Те ще продължат нашето дело, а точно да презентират богатото културно историческо завещание както на Пловдив, по този начин и на България ”, добавя тя.

Своята поддръжка за плана дават и уредниците на къщи в архитектурно-историческия резерват, които също се включват в образованията и описват на младежите в любопитни елементи за историята.



 „ Важно е да се дава път на младежите и те да черпят познания от по-възрастните сътрудници ”, споделя уредникът на къща Хиндлиян Росен Танев.

„ Страхотна концепция с прелестен наставник, децата научават толкоз доста. Това са нашите бъдещи сътрудници, а културните институти имат потребност от тях ”, добавя го уредникът на къщата на доктор Стоян Чомаков Валя Ангелова, където е експонирана непрекъснатата галерия на Златьо Бояджиев.

 „ Един план е сполучлив, когато носи дивиденти на участниците в него.  Програмата дава опция на младежите да преценяват дали това е мястото за тяхната бъдеща реализация. На нас контактът с тези възпитаници ни носи доста позитивни страсти, само че те ни оказват помощ извънредно доста в един  много сложен интервал, какъвто е летният сезон, а най-талантливите от тях, натрупвайки познания, могат да бъдат наши почтени наследници ”, приключва уредникът на Недкович Антоанета Пердикацева.

Младите хора съумяха бързо да завоюват благосклонностите на пловдивчани и гостите на града през лятото, когато бяха част от безплатните турове в границите на тримесечния мултижанров фестивал „ Лято в Стария град ”.  Заедно с ментора си Вангел Илиев те направиха разходките из забележителностите на Пловдив още по-незабравимо.



ВЪЗПИТАНИЦИТЕ:

Тодор   Фердинандов :
За мен менторската стратегия е опция да придобия доста нови познания, да се срещна с нови хора и да схвана малко повече за работата на един екскурзовод.

Марио Гърков
Имах опцията да се срещна с културното завещание на нашия град, като посещавахме разнообразни обекти. Преди менторската стратегия не обръщах огромно внимание на това с какво разполага градът ни, само че в този момент знам и извънредно доста се веселя.

Елия Дечева, която към този момент работи в Стария град като екскурзовод:
Аз съм ученик на първото издание на програмата и  вече две година работя в Стария град на трудов контракт. Менторската стратегия е нещо, което в действителност ми сподели моя път -  професионален и в живота, и съм извънредно щастлива, че мога да работя с такива експерти, да се срещам с нови хора от целия свят всеки ден и да узнавам нови и нови неща за нашето културно завещание.

Георги Цанков , който към този момент работи в Стария град като екскурзовод:

Вече работя в Общински институт „ Старинен Пловдив ” и за мен менторската стратегия дава една неповторима опция да се развива в специалността, дава такава опция за всеки, който желае да се занимава с туризъм.  Запознах се с неповторими хора и настрана от това  научих в действителност повече за историята. 

Александър Лазаров , възпитаник:

 и съм част от втория модул на менторската стратегия. За мен менторската стратегия беше 1 страховит късмет да изляза от зоната си на комфорт. Като се срещам всеки ден с извънредно готини хора и узнавам все нови и нови неща за работата на 1 екскурзовод и за нашия град Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР