Често ходенето на басейн може да се окаже като минисреща

...
Често ходенето на басейн може да се окаже като минисреща
Коментари Харесай

Когато общественият плувен басейн не е малка химична лаборатория

Често ходенето на басейн може да се окаже като минисреща с другите комбинации сред членовете на Менделеевата таблица, поради което хора с по-чувствителна кожа от време на време си го икономисват. Затова инициативи като това на основаното в Торонто архитектурно студио gh3 са същинска свежа глътка въздух (или вода) за феновете на плуването, изключително когато наоколо няма огромни естествени водни басейни за задачата.

Преди малко повече от месец архитектите откриха първия в Канада напълно лишен от химикали публичен басейн в град Едмънтън. Съоръжението заменея намиращия се там преди този момент басейн, основан през 50-те години, само че при новия му вид са употребявани няколко новаторски и в това време естествени процеса на дестилация на водата, в които вземат участие композиция от камъни, трошляк, пясък и ботаническо пречистване, което поддържа водата чиста и бистра.

 Поглед към плувната зона
© gh3.ca

Поглед към плувната зона

Проектът е огромно начинание от самото си начало. Старият басейн и инфраструктура са били отстранени изцяло, с цел да създадат място за новия, лишен от каквато и да е приложимост на химикали плувен басейн.

Комплексът, ситуиран на повърхност от близо 6 хиляди кв.м, се състои от сезонен павилион и озеленена зона към басейна, който побира до 400 плувци.

 Детският басейн
Детският басейн

Освен главната зона за плуване има планувано място и за детски басейн. В огромна модерна постройка се обитават също съблекалните, баните и душовете. Около басейна има и плажна зона с пясък и място за пикник, както и игрище за волейбол и изложбено пространство.

За да основат напълно естествен плувен басейн, който да е безвреден за плувците в него, създателите на плана се преценяват със супер прецизните регулации на Канада във връзка с плувните басейни. Затова и цялостното занемаряване на използването на химикали се оказва предизвикателство, само че екипът работи дружно с няколко специалисти и съумява да реализира уравновесена екосистема, където растенията, микроорганизмите и питателните субстанции се сплотяват, с цел да основат система от " жива вода ".

 Част от хидроботаническата дестилация
Част от хидроботаническата дестилация

Водата в басейна се филтрира по два метода. Единият е благодарение на биологично-механична система. Другият е посредством конструираната влажна зона и филтър от трошляк, цялостен със зоопланктон.

Тези лишени от почва системи разрешават водата да се филтрира без помощта на химикали и дезинфектанти, а като резултат водата се пречиства изцяло посредством натурален развой, до момента в който циркулира.

 Диаграма на басейна
© gh3.ca

Диаграма на басейна

Системата включва дълъг развой на циркулация, в който се вижда по какъв начин първо водата минава през малко езерце с пасък и камъни, а по-късно - през хидроботаническо езеро. Близо до тях двете е инсталиран гранулиран фосфатен филтър за попиване, който е инсталиран по продължението на стените на целия басейн, които пък са основани по този начин, че да провокират циркулация на водата от единия до другия край неусетно.


Borden Park Natural Swimming Pool from gh3* architects on Vimeo.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР