Често е трудно да се разбере кога някой лъже. Поне

...
Често е трудно да се разбере кога някой лъже. Поне
Коментари Харесай

Как да разберете, че шефът ви лъже

Често е мъчно да се разбере по кое време някой лъже. Поне когато не го прави намерено. Учени от бизнес школата при Станфордския университет са изследвали какви клишета употребяват лъжците въз основа на тримесечните доклади, показани от ръководителите на американски компании пред акционерите и чиновниците на близо 20 000 конференции. Те са проучили избора на думи, с които шефовете насочат своите послания.

Според откривателите следните сигнали издават неистина:

Сигнал 1: Общи приказки вместо съответни обстоятелства

Шефове, които лъжат, по-често се аргументират с общи приказки от рода на „ Както към този момент знаете “ и заобикалят съответни изявления във връзка със цената на предприятието (акционерна стойност).

Сигнал 2: Проявяват прекален възторг

Според проучването ръководители, които лъжат, са склонни да украсяват изявленията си с надути изречения, изразяващи възторг. Така да вземем за пример вместо да опишат нещо като „ хубаво “, те го дефинират като „ фантастично “. Скритата цел е да наподобяват по-убедителни.

Сигнал 3: Използват трето лице вместо „ аз “

Друг симптом за неистина е, че говорещият заобикаля думата „ аз “ и по-често използва трето лице множествено число („ те “).

Сигнал 4: Ругаят

Който използва по-често хули, също е допустимо да лъже.

Сигнал 5: Вмъкват по-малко паразитни думи

Който приказва очебийно безпрепятствено и се въздържа да употребява понякога някое-друго нерешително „ ъ-ъ-ъ “ или „ хм “, явно си е подготвил речта авансово, боейки се да не му се изплъзне някоя неистина от устата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР