Честно казано, от няколко часа се питам с какво съм

...
Честно казано, от няколко часа се питам с какво съм
Коментари Харесай

Коя е Гордана Силяновска-Давкова, първата жена президент на Северна Македония

" Честно казано, от няколко часа се запитвам с какво съм заслужила тази чест. Знам, че се подготвях, посветих се на акцията, споделих това, което мисля, а не това, което някой желае да чуе. Наградата е скъпа за мен, само че е и огромна отговорност ", бяха думите на Гордана Силяновска откакто стана ясно, че тя води безапелационно в резултатите от изборите.

Силяновска се дефинира като герой за правдивост и покровител на позицията за повече дами на основни места в политиката. В политически проект поръчките в предизборната й акция във връзка с външната политика бяха свързани с желанието й да развива районното съдействие, като уточни, че първите й срещи ще бъдат " със съседите ", съобщи предпочитание да беседва с България за " по-различна интерпретация " на преговорната рамка, сподели, че приема контракта от Преспа с Гърция, само че няма да употребява конституционното име на страната Северна Македония.

" Смисълът на европейската интеграция е европеизацията съгласно критериите от Копенхаген. В Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България няма нито една част за смяна на Конституцията на Република Македония ", съобщи в едно от предизборните си изявленията Силяновска, само че сподели и че измененията в главния закон на страната се вземат решение от Народното събрание, напомня Българска телеграфна агенция.

На предизборния си спор с Пендаровски тя разви тезата, че няма потребност статутът на българите в Северна Македония да бъде споменаван в конституцията, тъй като техните права и сега са обезпечени.

" Рядко има друга страна, в чиято конституция правата на малцинствата да са предпазени, както тук. Българите и в този момент са предпазени, тъй като влизат в категорията " други ". Същността е да се защитят правата на малцинствата. Българите тук са предпазени ", сподели тогава Силяновска-Давкова.

Промените в конституцията на страната са изискване за действителен старт на договаряния на Северна Македония с Европейски Съюз. Правителството на Димитър Ковачевски одобри текста за конституционни промени през юли 2023 година, като съгласно тях в главния закон на страната се предлага да бъдат включени няколко общности, измежду които и българите в Северна Македония.

Родена в Охрид, за детството си Силяновска споделя, че е минало с доста деца от България, защото е учела в учебно заведение " Георги Димитров ", където е изучавала и български създатели като Елин Пелин.

Университетски учител по конституционно право, политическа система и локално самоуправление в Юридическия факултет на университета " Св. Климент Охридски " в Скопие и лекар по правни науки в университета в Любляна, тя твърди, че познава и почита доста български адвокати, а измежду научните й писания има издадена книга и в България .

Била е член на голям брой локални и интернационалните институти и правни асоциации, в това число Венецианската комисия по въпросите на малцинствата, а влиза в политиката през 90-те години на предишния век по предложение на Либералната партия, като министър без портфейл в първото държавно управление на тогавашния министър председател от СДСМ Бранко Цървенковски.

На президентските избори през 2019 година беше издигната за претендент за президент от ВМРО-ДПМНЕ , като тогава на балотажа още веднъж се срещнаха със Стево Пендаровски, от който загуби. На парламентарните избори през 2020 година беше лидер на листа и влезе в Народното събрание на Северна Македония като народен представител от ВМРО-ДПМНЕ, само че по време на предизборната акция за тези президентски избори твърдеше, че постоянно е била независима в дейностите и решенията си като народен представител.

Според законите в Северна Македония мандатът на Стево Пендаровски изтича на 12 май и тогава би трябвало да бъде инаугурацията на новоизбрания президент на страната Гордана Силяновска. Председателят на Народното събрание в Северна Македония Йован Митрески съобщи, че чака формалните резултати на Държавната изборна комисия от извършените през вчерашния ден избори за нов държавен глава и незабавно ще насрочи съвещанието на Народното събрание, като в неделя се чака Силяновска да постави клетва.

Крайният период, в който Държавната изборна комисия би трябвало да изпрати окончателните резултати в Народното събрание, е на следващия ден до 19 часа.

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде шестият подред президент на Северна Македония от оповестяването на независимостта ѝ през 1991 година Първият е Киро Глигоров , който заема поста два поредни мандата от 1991 до 1999 година Той е завещан от Борис Трайковски, който почина в самолетна злополука през 2004 година

Третият македонски президент е Цървенковски. През 2009 година е определен Георге Иванов, който кара два мандата. През 2019 година президент на Северна Македония става Пендаровски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР