Честите прекъсвания и влошеното качество на топлоснабдяването на клиентите на

...
Честите прекъсвания и влошеното качество на топлоснабдяването на клиентите на
Коментари Харесай

КЕВР с извънредна проверка на ТФ Габрово. Резултатите са ясни, дружеството ще обещети потребителите

Честите спирания и влошеното качество на топлоснабдяването на клиентите на „ Топлофикация – Габрово “ от началото на отоплителния сезон са вследствие на настъпили повреди в генериращите мощности и топлопреносната мрежа.

Непланираното прекъсване на тези мощности е довело до прекратяване на подаването на топлинна сила към клиентите на сдружението. Подобряване на качеството на топлоснабдяването може да се реализира посредством вложение в топлоизточника, възобновяване на топлопреносната мрежа и замяна на остарели абонатни станции.

Това са част от изводите в отчета от осъществената изключителна инспекция на „ Топлофикация-Габрово “ ЕАД, който през днешния ден беше признат на съвещание на. Проверката по документи и на място беше разпоредена от ръководителя на Комисията по отношение на оповестени в медиите сигнали за неприятно качество на топлоснабдяването.

Основен предмет на инспекцията беше осъществяването на
лицензионните отговорности на „ Топлофикация-Габрово “ ЕАД,
в това число изясняване на аргументите за зародилите проблеми с качеството на топлофикационната услуга през интервала 01.11.2022 година – 20.01.2023 година За задачата са изискани данни, техническа документи и информация за спиранията на топлоподаването, брой наранени клиенти и постъпили тъжби, абонатни станции с нарушено топлоснабдяване, информиране на клиентите и други

В отчета на КЕВР е открито, че в бизнес проекта на сдружението не са планувани вложения през 2022 година и такива не са осъществени. Като причина за това от „ Топлофикация-Габрово “ е посочена неналичието на финансови средства. Не е вложено в топлоизточника на централата, което би довело
до увеличение на успеваемостта на производството на топлинна
и електрическа сила и понижаване на вероятността за повреди. Налице е съществено несъблюдение на ремонтите на топлопреносната мрежа – единствено 29,5 % от плануваните.

В резултат на настъпилите повреди в топлоизточника топлопреносната мрежа е останала недогрята, което е повода през интервала 01.11.2022 година – 20.01.2023 година клиентите в Габрово да не са получавали качествена топлофикационна услуга.

Друг главен фактор за честите спирания на топлоподаването е недоброто положение на топлопреносната мрежа. От записаните през целия интервал 21 спирания на топлоснабдяването 16 били са вследствие на повреди по мрежата. Те са довели до прекъсване на топлоподаването на избрани сектори, при което са били наранени една част от потребителите. Други 5 спирания са заради повреди в топлоизточника, което е нарушило качеството на топлоснабдяването на всички клиенти. Изводът на Комисията е, че необновената топлопреносна мрежа слага под риск сигурността и непрекъснатостта на топлоснабдяването.

За интервала на инспекцията общият брой на подадените тъжби, свързани с качеството на топлоснабдяването, е 12.

При всички 21 случая на спирания заради спешно прекъсване на преноса по мрежата или на
генерирането на топлинна сила, топлоподаването към клиентите
е било възстановявано за интервал по-малък от 48 часа, което е в сходство с условията за индикаторите за качество. По тази причина „ Топлофикация – Габрово “ ЕАД не е нарушило изискванията на издадената лицензия за активността „ транспорт на топлинна сила “.

Независимо, че спиранията на топлоподаването са били за интервал по-малък от 48 часа, при което сдружението не е дължало погашение на наказателна клауза на клиентите си, „ Топлофикация – Габрово “ ЕАД е подхванала ограничения за обезщетяване на всички консуматори – с 20 % за м. декември и 30 % за м. януари.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР