Честита нова година на всички! А сега по въпроса… Алкохолният махмурлук

...
Честита нова година на всички! А сега по въпроса…
Алкохолният махмурлук
Коментари Харесай

Махмурлукът – кои илачи нямат ефект

Честита нова година на всички! А в този момент по въпроса…

Алкохолният махмурлук е обвързван с разнообразни признаци, които могат да включват унесеност, главоболие, проблеми с концентрацията, сухота в устата, световъртеж, стомашно-чревни недоволства, отмалялост, изпотяване, гадене, свръхвъзбудимост, тревога и възприятие на общ дискомфорт, който може да продължи повече от 24 часа.

Симптомите на махмурлука, разпознати в следени изследвания, включват общо неразположение, жадност, главоболие, възприятие на световъртеж или пристъп, отмалялост, загуба на вкус, гадене, болки в стомаха и чувство за интензивен пулс. Някои признаци като промени в режима на сън и стомашно-чревен дискомфорт се дължат на директните резултати от алкохолното отравяне или признаците от последващата на липса на алкохол в кръвта. Сънливостта и нарушената когнитивна функционалност обаче са двете преобладаващи черти на алкохолния махмурлук.

Махмурлукът е едва свестен от здравна позиция. Здравните експерти избират да учат злоупотребата с алкохол от позиция на лекуване и профилактика и има мнение, че махмурлукът дава потребно, естествено и сполучливо възпиращо средство за несъразмерното пиянство.

В рамките на лимитираното количество съществени и достоверни изследвания по въпроса се води спор дали махмурлукът изобщо може да бъде предотвратен или най-малко омекотен. Налице е също по този начин голямо количество национална медицина, както и искрено шарлатански способи. Преглед на литературата по тази тематика, дълъг четири страници, в British Medical Journal заключава: „ “ Повечето медикаменти не понижават доста тежестта на махмурлука. Някои съединения понижават характерни признаци като повръщане и главоболие, само че не са ефикасни за понижаване на други постоянно срещани признаци на махмурлук като унесеност и отмалялост.

 Aspirin-Fläschchen

Някои източници сочат, че няма доказателства за дейно лекуване на махмурлука, само че някои неща могат да оказват помощ.

Рехидратация: Пиенето на вода преди лягане или по време на махмурлук може да облекчи обвързваните с дехидратацията признаци като жадност, световъртеж, сухота в устата и главоболие. Нестероидни противовъзпалителни медикаменти като аспирин или ибупрофен се оферират като лекуване на главоболието, обвързвано с махмурлука. Въпреки това няма доказателства в поддръжка на изгодата от тях и има опасения, че приемането на алкохол и аспирин дружно може да усили риска от стомашно кървене и увреждане на черния дроб. Толфенаминовата киселина, инхибитор на синтеза на простагландини, в изследване от 1983 година понижава главоболието, гаденето, повръщането, дразненето, само че няма резултат върху умората. Пиритинол: Проучване от 1973 година открива, че огромни дози (няколкостотин пъти целесъобразния дневен прием) на Пиритинол, синтетичен аналог на витамин В6, могат да оказват помощ за понижаване на признаците на махмурлук. Възможните странични резултати обаче включват хепатит (увреждане на черния дроб) заради холестаза и изострен панкреатит. Екстракти въз основата на дрожди: Разликата в смяната на дискомфорта, безпокойството и нетърпението са статистически значими, само че не се откриват обилни разлики в параметрите на кръвната химия, концентрацията на алкохол или ацеталдехид в кръвта и не усъвършенства доста общото богатство.

 Flowering kudzu

Корените на кудзу (Pueraria lobata), постоянно срещана съставна част в билковите медикаменти за махмурлук, могат да имат нездравословни резултати, когато се комбинират с алкохол

Препоръките за храни, питиета и действия за облекчение на признаците на махмурлук изобилстват. Древните римляни, под управлението на Плиний Стари, са предпочитали суровите яйца от бухал или пържено канарче, до момента в който възстановителният препарат „ прерийна стрида “, показан на Световното ревю в Париж през 1878 година, поучава за недопечен яйчен жълтък, разбъркан със сос Уорчестър, Табаско сос, сол и черен пипер. Към 1938 година хотел Ritz-Carlton предлага лек против махмурлук под формата на примес от кока-кола и мляко (самата Кока-кола е измислена, съгласно някои сведения като средство особено за махмурлук). Писателят-алкохолик Ърнест Хемингуей разчита на доматен сок и бира. Другите хипотетични лекувания за махмурлук включват коктейли като Bloody Mary или Black Velvet (състоящи се от равни елементи шампанско и тъмна бира). Проучване от 1957 година на американски фолклорист открива необятно публикуваната религия в ефикасността на тежките пържени храни, доматения сок и половата интензивност.

 

Вярва се, че потреблението на още алкохол след началото на махмурлука ще облекчи признаците, което се основава се на теорията, че махмурлукът съставлява форма на лишаване на алкохол от организма на човек и че посредством насищане на потребността му признаците ще бъдат омекотен. Социалните пиячи и алкохолици настояват, че пиенето на повече алкохол облекчава признаците на махмурлука, само че проучванията демонстрират, че пиенето с тази цел предсказва сегашни или бъдещи проблеми с алкохола и разстройството при използването му, посредством негативно подсилване и развиване на физическа взаимозависимост. Докато практиката е известна в традицията и се разпространява от доста продавачи на алкохолни питиета, здравното мнение е, че по този начин просто се отсрочват признаците и се подтиква пристрастяването. Предпочитаните напитки за продължение на алкохолната сесия включват Корпс Ривайвър, Фернет Бранка и Блъди мери. Кудзу (Pueraria montana var. Lobata): Основната съставна част на медикаменти като Kakkonto. Изследване заключава: „ Хроничната приложимост на Pueraria lobata по време на висока консумация на етанол, като да вземем за пример при медикаменти против махмурлук, може да предразположи субектите към нараснал риск от новообразувания и патология, свързани с ацеталдехид. „ Pueraria lobata наподобява е несъответствуваща билка за потребление при билкови медикаменти против махмурлук, защото е инхибитор на ALDH2. “ Артишок: Изследванията демонстрират, че екстрактът от артишок не предотвратява признаците и признаците на алкохолен махмурлук. Сауна или парна баня: Според мнението на лекарите това може да е рисково, защото комбинацията от алкохол и хипертермия усилва вероятността от рискови анормални сърдечни ритми. Кислород: Има разнообразни разкази за резултата на О2 от бутилка – най-вече от медицински личен състав и военни водачи. Те настояват, че кислородът от време на време също може да понижи признаците на махмурлук, породени от консумация на алкохол. Теорията е, че увеличеният поток на О2 вследствие на кислородната терапия усъвършенства скоростта на метаболизма и по този метод усилва скоростта, с която токсините се разграждат. Един източник обаче декларира, че (в авиационен контекст) кислородът няма резултат върху физическото увреждане, породено от махмурлука. Фруктоза и глюкоза: Глюкозата и фруктозата доста инхибират метаболитните промени, породени от алкохолна интоксикация, само че все пак те нямат значителен резултат върху тежестта на махмурлука. Витамин В6: Не са открити резултати върху метаболизма на алкохола, пикови концентрации на алкохол в кръвта и глюкоза и психомоторната функционалност не се усъвършенства доста при потребление на добавки с витамин В6. Напитки с кофеин: Не е открита забележителна връзка сред използването на кофеин и тежестта на махмурлука.    
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР