Честита Нова галактическа година, следващата ще бъде след само 250

...
Честита Нова галактическа година, следващата ще бъде след само 250
Коментари Харесай

НАСА: Галактиката ни Млечен път направила пълно завъртане около оста си

Честита Нова галактическа година, идната ще бъде след единствено 250 милиона лета.

От НАСА оповестиха, че към този момент нашата вселена Млечен път е направила цялостно завъртане към оста си и това се случва на всеки 250 милиони години.
Ръкав
Нашата слънчева система се намира в един от ръкавите на Млечния път. И към този момент е приключил цялостният цикъл на завъртане, който трае 250 милиона години. Така (поне съгласно водещите теории) нашата Земя също е навършила пълноправие и към този момент има зад тила си 18 космически години. За съпоставяне – динозаврите са се появили при започване на предходната галактическа година, а най-големият им напредък е бил надлежно през месеците " май и юни ", когато Слънцето и надлежно Земята са се намирали на другия завършек на Млечния път.

Схема на Млечния път сред пояса на Гулд, в ръкава Орион е Слънцето. Снимка: NASA

Слънчевата система се намира на към 26 800 – 27 900 светлинни години от центъра на галактиката в ръкав, носещ името Орион. Различните ръкави се завъртат за друго време към центъра, най-отдалечените елементи го вършат за към 360 милиона години. Слънцето се намира във вътрешната част на ръкава Орион.
Спорове
Има много разногласия към нашата вселена. Предполага се, че звездите в нея са сред 100 милиарда и 400 милиарда, което в действителност си е голяма разлика. Затова доста учени одобряват позиции по средата – към 200 милиарда (което въобще не значи, че са покрай цифрата).

Смята се, че млечният път е с диаметър сред 100 000 и 120 000 светлинни години. Възрастта на галактиката ни се допуска, че е към 13,2 милиарда години. Скоростта, с която Млечният път като цяло се движи е към 600 километра в секунда.
Стрелец
В центъра на Млечния път има доста натоварен радиоизточник и множеството теории гласят, че става въпрос за свръхмасивна черна дупка. Тя е наречена Стрелец А по името на съзвездието, в което се вижда от Земята. Водещите теории настояват, че всички спираловидни галактики, каквато е и нашата, както и елипсовидните, се въртят към черни дупки. Стрелец А гълта всички звезди и планети, които се приближат до нея.

Млечният път и спираловидната вселена Андромеда образуват система, към която гравитират по-малки галактики и мъглявини. Теориите гласят, че някъде сред 3 и 4 милиарда години Млечният път и Андромеда ще се сблъскат, а по-късно ще образуват една огромна вселена. Предположенията са, че множеството звезди, включително и Слънцето, няма да се ударят с други и сливането ще протече относително спокойно и безшумно, написа " Телеграф ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР