Честита 2021 година, скъпи приятели! Екипът на желае на вас

...
Честита 2021 година, скъпи приятели! Екипът на желае на вас
Коментари Харесай

Честита Нова 2021 Година! Васильовден има изконни традици и обичаи

Честита 2021 година, скъпи другари! Екипът на желае на вас - нашите читатели, доста здраве и триумфи във всяко начинание!

Нека идните 12 месеца бъдат сполучливи, само че и потребни, щастието ви - споделено, трудът ви - оценен, а времето ви - изпълнено с хубави мигове!

Дано пандемията последователно отстъпи и успеем да я победим взаимно и вечно!



На първи януари църквата отбелязва Обрезание Господне и се уважава паметта на Свети Василий Велики.

Празникът Обрезание Господне напомня обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му.

Свети Василий Велики е огромен християнски мъдрец, мъдрец и публицист. Той на дело осъществя концепцията на Христовия закон на любовта и прошката като поставя основите на благотворителната християнска активност.

Василий, наименуван Велики още приживе, бил талантлив и с пророческа мощ, която му разрешила да планува деня на своята гибел.

Традиции и традиции на Васильовден

В националния календар Васильовден се назовава Сурваки поради обичая сурвакане. Според традициите децата обикалят къщите и с дрянови сурвачки пожелават здраве и благополучие на стопаните и на къщата.

Домакините подаряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства. С пожеланията си сурвакарите би трябвало да прогонят нечистите сили, които върлуват по време на „ мръсните ” дни и да предпазят хората от тях.

Празничната софра на Васильовден е богата и блажна. Сред наложителните блюда са свинска пача и петел или пуйка. Пече се и баница или пита с дрянови шансове. На масата се поставят орехи, мед, жито и ошаф. Задължително трапезата се прекадява с тамян, с цел да се прогонят злите духове.

Смятало се, че това време на годината е най-подходящо за предсказание на бъдещето и на този ден се правят някои гадания.

Поверия и гадания

Първият залък от баницата с шансовете, момите и ергените поставят под възглавницата си, вярвайки, че който сънуват, той ще е бъдещият им брачен партньор (съпруга).

Ако ядките на орехите са едри и здрави, крепко ще е фамилията.

В някои региони от кромида, който е каден, нарязват на дванадесет колелца, поставят сол на всяко и ги назовават на всеки от дванадесетте месеца. На сутринта ревизират: в случай че солта от колелцето се е стопила, то този месец ще бъде дъждовен,ако не е, времето през този месец ще бъде ясно и изсъхнало.

Около огъня или трапезата се гадае за идни сполуки през Новата година. Този, чиято пъпка от дряна пукне и отскочи най-високо, ще бъде здрав през годината.

Кихне ли някой, приема се за добър знак и на името на кихналия се назовава първото родено през пролетта домашно животно.

Белязани с конец листа от бръшлян се оставят под стряхата през нощта в паничка с вода. Сутринта гадаят съгласно това, чие листо е свежо или увяхнало.

С вода, в която е натопен дрян, моми и дами мият косите си, с цел да са здрави и лъскави.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР