Честит рожден ден, Mac! Емил Василев преди 1 минута 1

...
Честит рожден ден, Mac! Емил Василев преди 1 минута 1
Коментари Харесай

Днес Apple Mac навършва 40 години: Как той направи революция в областта на PC

Честит рожден ден, Mac!

Емил Василев преди 1 минута 1 Сподели

Най-четени

ТелефониЕмил Василев - 8:22 | 23.01.2024

iOS 17.3 към този момент е налична с тези 8 нови функционалности

АвтомобилиДаниел Десподов - 13:39 | 22.01.2024

Съединените щати не разрешават на Пентагона да купува акумулатори от CATL, BYD и от други китайски компании

ТелефониДаниел Десподов - 16:10 | 22.01.2024

Хайде, сбогом iPhone. Компанията Xiaomi оглави китайския пазар за смарт телефони

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

На 24 януари 1984 година Apple показва първия си компютър Macintosh посредством рекламен клип на тематика, излъчен по време на Super Bowl, на тематика Джордж Оруел. Можете да го видите по-долу. Машината е пусната в продажба два дни по-късно. Рекламата, режисирана от режисьора Ридли Скот приличаше повече на кино премиера, в сравнение с типично софтуерно показване.

Препратката е към книгата на Джордж Оруел „ 1984 “, която акцентира заплахите от тоталитаризма, и има за цел да илюстрира дълбокия обсег на контрола и властта. В същото време рекламата на Apple е ориентирана към монопола, упражняван от IBM по това време.

Този метод произтичаше от визията на съоснователя Стив Джобс, че той не просто пуска на пазара компютър. Той цели да продаде артикул, предопределен за потребление през идващите десетилетия. Компютърът, който Стив Джобс разказа като „ безумно страховит “ през днешния ден отбелязва своята 40-годишнина.

Macintosh е подсъзнателен личен компютър, който преобрази пейзажа на всеобщите компютри с революционния си графичен потребителски интерфейс (GUI), запаметяващи се икони за показване на обекти и дейности и мишка.

Лесният за приложимост дизайн на Macintosh бързо си завоюва предани почитатели и утвърди уговорката на основаната в Купертино компания към модернизиран дизайн, ефикасен маркетинг и авангардно инженерство в продължение на четири десетилетия.

Apple Lisa – предшественикът на Macintosh имаше сходен интерфейс и операционна система. Въпреки това, с високата си цена от към 10 000 $, Apple Lisa беше отвън бюджета на доста евентуални клиенти.

Освен това огромният и тежък дизайн не го направи съвършен претендент за настолна компютърна платформа и Macintosh в последна сметка надмина Lisa.

Как работеше Macintosh

Macintosh работеше със лична операционна система на компанията, която в началото беше наречена System Software. През 1996 година тя претърпява ребрандиране и получава името Mac OS, а през 2001 година се трансформира в основаната на Unix Mac OS X. Впоследствие тя е преименувана на OS X и понастоящем се разпознава като macOS.

Първоначално захранван от микропроцесори Motorola от серията 68000, Macintosh по-късно минава към централния процесор PowerPC посредством алианса Apple, IBM и Motorola (AIM), преди да одобри процесори Intel x86. В актуалните Mac компютри се употребяват лични процесори от серията M на Apple.

През първите години от съществуването си Macintosh си завоюва лоялна потребителска база, най-вече в креативните и университетските среди, която несъмнено постави основите на редица настолни, портативни и безжични компютърни устройства, в това число iMac, MacBook, iPod, iPad и iPhone.

През годините Macintosh претърпя разнообразни трансформации, които му разрешиха да задоволи дейно и потребностите на бизнеса. Разнообразните модели на Macintosh, в това число преносими компютри, настолни системи и надеждни системи за творчество непрекъснато способстват за трайната му известност.

Революция в региона на персоналните компютри

Mac направи гражданска война в метода, по който потребителите работят с компютри. Той даде опциите на графичния потребителски интерфейс на налична цена.

Apple взе работата, която беше свършила по предходния си компютър Lisa, пуснат на пазара единствено година по-рано и го трансформира в личен компютър, който не беше предопределен за офиси, а за вашия дом. Това беше същинското начало на ерата на домашните лични компютри.

Оригиналният Macintosh бележи „ повратния миг “ в компютърната промишленост.

За първи път потребителите получиха комфортни за прилагане средства за взаимоотношение с компютър, като беше въведен първият графичен потребителски интерфейс. Macintosh сътвори нов промишлен стандарт за потребителските интерфейси.

Macintosh трансформира Apple в „ нарицателно “

Mac трансформира Apple в „ нарицателно “, и макар че iPhone засенчи Mac във връзка с броя на продадените устройства, като компютър Mac към момента е обичан и употребен от милиони.

С неотдавнашното прекосяване към лични процесори на Apple (серията M), видяхме, че любовта към Mac се възобнови с изключителната скорост и живота на батерията, които предлага. Преминаването също по този начин разреши на Apple в допълнение да уеднакви своята екосистема от устройства с функционалностите за шерване на програмен продукт сред всички свои устройства.

Apple пусна първите си лични чипове M1 през ноември 2020 година, с цел да понижи зависимостта си от други производители на чипове като Intel.

Тя пусна най-новата си линия чипове M3, M3 Pro и M3 Maxпрез октомври предходната година. Те включват технология, която има за цел да усъвършенства продуктивността и да добави нови благоприятни условия в Mac.

Macintosh може и да е устройството, с което стартира всичко, само че четири десетилетия по-късно Apple не е компютърна компания… тя е компания, която свързва.

Кратка история на Apple Mac през годините:

1984 година – Apple показва Macintosh на 24 януари 1985 година – Стив Джобс напуща Apple и основава NeXT 1986 година – Apple показва Macintosh Plus с увеличена памет 1987 година – Apple пуска на пазара Macintosh II, оборудван с пъстър екран 1989 година – дебют на необятно приетия Macintosh SE/30 1994 година – Apple показва Power Macintosh 1996 година – операционната система Macintosh System Software е преименувана на Mac OS 2001 година – Apple показва Mac OS X, която съчетава стабилността на Unix с комфортен за потребителя интерфейс 2006 година – Apple употребява процесори Intel в преносимите компютри MacBook Pro 2008 година – Apple показва MacBook Air, лек лаптоп 2012 година – Apple пуска на пазара MacBook Pro с Retina дисплей 2016 година – операционната система Mac е преименувана на macOS 2020 година – Apple показва чипа M1 за Mac компютри, който съчетава висока продуктивност и енергийна ефективност 2022 година – разгласен е чипът M2 2023 година – Обявен е чип от серията M3, който усъвършенства продуктивността и прибавя нови благоприятни условия за Mac.

Принос към продажбите на Apple

През финансовата 2023 година компютрите Mac са съдействали с близо 29,4 милиарда $ за общите продажби на Apple. Те възлизат на повече от 383,2 милиарда $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР