Честит 8 март, скъпи дами!Международният ден на жената се празнува

...
Честит 8 март, скъпи дами!Международният ден на жената се празнува
Коментари Харесай

Историята на 8 март - Как се превърна в Международен празник на жените

Честит 8 март, скъпи дами!

Международният ден на дамата се чества всяка година на тази дата.

Това е ден за интернационално самопризнание на икономическите, политическите и публичните достижения на дамите.

Но по какъв начин е почнало всичко...

Първият Ден на дамата е маркиран на 23 февруари 1909 година в Съединени американски щати по самодейност на Американската социалистическа партия.

Празникът е почнал единствено като политическо събитие на социалистите, само че последователно става част от културата на доста страни.

В някои от тях денят губи политическата си багра и става просто повод за мъжете да изразят своята благосклонност и внимание към дамите към тях. В други страни тематиката за политическите и човешките права на дамите, отстоявани от Организация на обединените нации, е мощно застъпена, а на битката за признание на тези права на дамите по света се гледа отговорно и с вяра.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ЕДНИ ОТ НАЙ-ВДЪХНОВЯВАЩИТЕ ЖЕНИ В СВЕТА

Идеята за създаване на интернационален ден на дамата се появява след бурната индустриализация и икономическа агресия при започване на 20 век, която поражда митинги за възстановяване изискванията на труд.

Календарната дата се свързва с първата всеобща демонстрация на дами работнички, състояла се на 8 март 1857 година в Ню Йорк.

Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на митинг срещу неприятните условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията.

Две години по-късно, на същия месец, тези дами основават своя първи работен профсъюз.

Съществуват обаче отзиви, че този факт не е доказан, а е бил фиктивен през 1955 година евентуално с мотива празникът да се счита за комунистическа идеология. Това е значимо за борещите се за права на дамите в Западна Европа и Съединени американски щати през годините на студената война.

В идващите години следват други митинги, най-известният от които е през 1908 година, когато дамите провеждат шествие през Ню Йорк с претенции за по-кратък работен ден, по-добро възнаграждение и право на гласоподаване. На 27 август 1910 година в Копенхаген се организира първата интернационална конференция на дамите, проведена от социалистическия интернационал.

По предложение на немската социалистка Клара Цеткин се приема:

Всяка година в една от първите недели на пролетта да се чества деня на работничките и на интернационалната им взаимност, за да се активизират необятните женски трудови маси за битка за пълноправие с мъжете във всички публични сфери на живота.

Малко хора знаят, че Руската гражданска война от 1917 година стартира с демонстрации на дамите в Русия. На 8 март 1917 г работнички от Петроград излизат на митинг против глада, царизма и войната.

В България 8 март в началото се отбелязва с беседи в стеснен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото обществено честване.

Като годишен празник Осми март стартира да се чества след 9 септември 1944 г.

Отначало по предприятия, фабрики, институции се вършат събрания, на които се регистрира приносът на дамите в производството, културата, науката и публичния живот. След 1960 г. честването взема изключително необятни размери и става обичан празник на дамите от всички възрасти.

През 1977 година Общото заседание на Организация на обединените нации приема 8 март да бъде приет за Международен ден за правата на дамите и за мир.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР