Честен и деен човек е профилът, който социолозите представиха за

...
Честен и деен човек е профилът, който социолозите представиха за
Коментари Харесай

Това е профилът на идеалния кмет

 Честен и деятелен човек е профилът, който социолозите показаха за идеалния кмет. Според гласоподавателите полът и възрастта нямат значение за кмета на тяхното обитаемо място. Важно е да бъде почтен. Най-много би ги отблъснало в един градоначалник да бъде подкупен. Едва 8% от българите считат, че са подобаващи да бъдат кмет, а 12% показват, че ще се оправят по-добре от сегашния кмет на тяхното обитаемо място. Това демонстрират данните от изследване на изследователския център “Тренд ".

По отношение на въпроса дали мъж, или жена е по-добре да бъде кмет на тяхното обитаемо място, то в максимален дял – 48%, показват, че полът няма значение. 36% са на мнение, че е по-добре мъж да бъде отпред, до момента в който едвам 10% биха желали жена. За дамите в по-голям дял няма значение полът на кмета на обитаемото им място за сметка на мъжете.

41% са на мнение, че възрастта няма значение, само че 40% от българите показват, че кметът отпред на тяхното обитаемо място би трябвало да бъде млад. Регистрират се ниски стойности при опцията възрастен – 14%. В столицата в най-голяма степен възрастта няма значение, до момента в който в регионалните и дребните градове считат, че кметът би трябвало да бъде млад.

Един от основните въпроси във връзка с тази тематика е обвързван с качествата, които кметът би трябвало да има. 24% от българите считат, че кметът би трябвало да бъде почтен. 14% са на мнение, че не би трябвало да бъде подкупен, а същият % от българите показват, че би трябвало да познава хората и потребностите им.

10% показват, че измежду качествата, които кметът би трябвало да има, са да бъде деятелен, деятелен, трудолюбив. За българите е значимо кметът да бъде също интелигентен, виновен, с опит.

Основната характерност, която би отблъснала гласоподавателите е той да е подкупен. 9% биха се отблъснали от това да лъже, да е неоткровен, да е лъжец, а 8% - да бъде нахален, демонстративен, надменен.

Сред останалите качества, които биха отблъснали у един кмет, са безнаказаност, да не работи за потребностите на хората, безгрижен, в случай че не работи за града и хората и така нататък

Според 72% от българите е доста значимо и по-скоро значимо кметът да е роден в същото обитаемо място, до момента в който единствено 21% са на противоположното мнение.

За 69% е значимо кметът на тяхното обитаемо място да има деца, а 23% показват, че за тях въобще не е значимо или по-скоро не е значимо.

Прави усещане, че даже при най-младата възрастова група (18-29 г.) в по-големи дялове е значимо кметът на обитаемото им място да има деца.

Сходни данни се записват и във връзка с владеенето на непознат език/езици. 71% са на мнение, че по-скоро е значимо и доста значимо кметът да знае непознат език. За живеещите в столицата в най-голяма степен това е значим знак.

Управленският опит се явява значим фактор за 88% от българите, като едвам 7% показват, че не е значимо. Разпознаваемостта също се оказва значим знак, който не е незначителен за българите. 79% от българите показват, че за тях е доста значимо и по-скоро значимо кметът на обитаемото им място да бъде известен/разпознаваем. Опитът в частния сектор/ бизнес е значим знак за 50% от българите, за 36% въобще не е значимо или по-скоро не е значимо.

По отношение на партийната поддръжка, то 42% показват, че е значимо кметът на тяхното обитаемо място да бъде от партията, която поддържат, до момента в който за 39% това не е значимо. Видно е от данните, че за по-младите хора това не е от такова значение, само че с увеличение на възрастта този фактор нараства.

В изследването беше зададе въпрос, дали българите считат персонално себе си за подобаващи за позицията кмет. Едва 8% са на мнение, че са подобаващи, до момента в който цели 78% са на противоположното мнение. 14% не могат да преценяват. Мъжете в по-голям дял считат себе си за подобаващи за сметка на дамите. 12% показват, че ще се оправят по-добре от сегашния кмет, 9% са на мнение, че ще се оправят по-зле. Близо 70% са на мнение, че тази работа не е за тях, пресмятат социолозите, представени от " 24 часа ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР