Честата и продължителна експозиция на синя светлина води до постепенно

...
Честата и продължителна експозиция на синя светлина води до постепенно
Коментари Харесай

Влияние на синята светлина върху зрението ни


Честата и продължителна експозиция на синя светлина води до последователно увреждане на зрителната заостреност. Учени от университета в Толедо са открили какъв е резултата върху зрението.

Това е още една причина, която да ни накара да понижим дългото стоене пред екраните на компютрите. За никого не е загадка, че синята светлина, която се излъчва от екраните поврежда структурите на ретината. Изследването дава отговори на механизма, по който се стига до тези повреди.

При макулната недъгавост е налице последователно понижаване на броя на функциониращите кафези на ретината, което води до възходящо „ сляпо петно”. Дължината на вълната на светлината от синия до ултравиолетовия завършек на спектъра дълго време е била свързвана с агравиране на процеса на макулна недъгавост.

Аджит Карунаране – оглавяващ изследването, дружно със своя екип се концентрират върху химичните процеси в ретината и по-конкретно съединяване - ретинал, което е близо до структурата на витамин А и реагира при попадане на светлина върху ретината с смяна на своята конструкция.

Фоторецепторите не могат да правят своята функционалност без съществуването на ретинал, който от своя страна се създава в самия зрителен анализатор. Обикновено процесът на промяна на ретинала е обратим, само че при някои лица реакцията може да не протича пълноценно. Тенденцията за струпване на липофусцин при тези лица има капацитета да поврежда клетъчните структури.

Свързани публикации.. Макулна недъгавост - от най-честите аргументи за увреждане на зрението 0 Цветни очила против нездравословната светлина от екраните 0 Опасна композиция: деца и компютри 0

До този миг не е била обсъждана връзката сред ретиналната реакция и дегенеративните процеси в клетъчните структури. Учените анализирали резултатите от прибавянето на ретинал към разнообразни клетъчни култури, с експозиция на светлина от друг диапазон на спектъра.

След като и двата изомера на ретинал били изложени на синя светлина резултатите посочили смяна в формата на клетките, което е в основата на тяхната гибел. Подобни резултати не са маркирани при излагане на различен тип светлина.

Интересен факт е, че екипът тества и тъкан от сърдечния мускул, неврони, в това число и туморни кафези, в които наличието на ретинал, при облъчване със синя светлина води до сходни промени.

В умозаключение учените приканват да понижим продължителното стоене пред екраните, тъй като в всекидневието си се излагаме на повече синя светлина отвсякога до в този момент.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР