Чешкото председателство на ЕС не предвижда до края на годината

...
Чешкото председателство на ЕС не предвижда до края на годината
Коментари Харесай

ЕС няма да задейства член 7 срещу Унгария до края на годината

Чешкото председателство на Европейски Съюз не планува до края на годината да се сложи на гласоподаване въпроса за краткотрайното отнемане на Унгария от право на глас на съвещанията на страните членки (Съвета).

Това съобщи чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек след края на Съвет „ Общи въпроси “ в Брюксел.

Утре изтича срокът, в който Унгария би трябвало да задейства 17-те промени, поискани от Европейската комисия. Така Будапеща би трябвало да отговори на опасенията на Брюксел за положението на демокрацията и върховенството на закона в страната.

В противоположен случай Унгария е застрашена да загуби 7,5 милиарда евро от еврофондовете. Такова предложение направи Европейска комисия преди два месеца.

Комисията ще следи доста деликатно използването на измененията, увери еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс.

Европейска комисия е съгласна с някои опасения, изразени от Европейския парламент. Става дума да вземем за пример за унгарската изборна система. Проблем е и финансирането на противоречиви според Рейндерс акции на държавното управление като тази срещу глобите на Европейски Съюз против Русия, и то откакто унгарските представители към този момент са ги подкрепили при гласуването в Съвета.

Други проблематични сфери са свободата на изложение и съставът на унгарския медиен съвет, формиран напълно от назначения на ръководещата партия ФИДЕС.

След приключването на периода на следващия ден Европейска комисия би трябвало да даде своята оценка. Това евентуално ще стане до края на месеца. Плранирано бе финансовите министри да решат да бъдат ли отпуснати еврофондовете за Унгария на 6 декември.

От думите на чешкия министър Микулаш Бек обаче излиза наяве, че очевидно нещата се трансформират.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР