Чешкото правителство санкционира двама души, сред които проруския украински политик

...
Чешкото правителство санкционира двама души, сред които проруския украински политик
Коментари Харесай

Чехия наложи санкции на Медведчук и контролиран от него уебсайт за оказване на проруско политическо влияние в ЕС

Чешкото държавно управление глоби двама души, измежду които проруския украински политик Виктор Медведчук, както и новинарския уеб страница voiceofeurope.com за осъществяване на интервенция за пробутване на проруско въздействие в Европа, заяви чешкото външно министерство, представено от Ройтерс.
 
Медведчук, който бе трансфериран в Русия през 2022 година, е финансирал скрито действия за оказване на въздействие от страна на записания в Чехия уебсайт " Гласът на Европа " преди изборите за Европейски парламент тази година, в това число и финансова поддръжка за европейски политици, сподели министерството.
 
Кампанията за проруско въздействие е била ориентирана против " териториалната целокупност, суверенитета и свободата " на Украйна, заяви ведомството. Санкциите ще оказват помощ за сигурността на Чехия и ще " защитят демократичното управление " по време на идните избори за Европейски парламент, се споделя в известието.
 
Медведчук е бизнес магнат и някогашен народен представител, който бе изпратен в Русия през 2022 година, като бе сменен за украински военнопленници. Той бе лишен от украинско поданство. За същата активност е глобен и Артьом Марчевски, който има украинско и израелско поданство. Той управлява " Гласът на Европа " по инструкциите на Медведчук, като е употребявал уеб страницата за разпространяване на антиукраинска агитация и дезинформация, заяви чешкото министерство.
 
В санкционния лист на държавното управление се загатва, че Медведчук е употребявал компанията и Марчевски " в голям брой страни членки на Европейски Съюз за финансиране на съдействие с публицисти и за скрита финансова поддръжка за определени обособени претенденти в изборите за Европейски парламент, за поддръжка на външнополитическите ползи на Руската федерация ".
 
Ройтерс не съумя да се свърже с Медведчук или Марчевски за коментар по отношение на глобите. Чешкият министър председател Петър Фиала сподели на конференция, че дейностите на глобените лица са били ориентирани към задачата Русия да завоюва въздействие в страните от Европейски Съюз и вероятно в Европейския парламент.
 
Той сподели, че решението за налагане на глобите се основава на информация от чешката загадка работа БИС. БИС написа в обществената мрежа " Екс ", че е разкрила активността на финансирана от Русия мрежа за въздействие в Чехия.
 
" Акцията на БИС разкри по какъв начин Русия употребява въздействие върху територията на страните членки на Европейския съюз и по какъв начин се пробва да повлияе на политическите процеси в нашите страни ", се споделя в известието. Налагането на наказания води до заледяване на активи на засегнатите лица.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР