Чешкият президент Милош Земан ще бъде изписан от болница в

...
Чешкият президент Милош Земан ще бъде изписан от болница в
Коментари Харесай

Заразеният с коронавирус президентът на Чехия ще номинира в неделя нов премиер

Чешкият президент Милош Земан ще бъде изписан от болница в събота и в неделя ще номинира за министър председател Петър Фиала - водача на десноцентристката коалиция, спечелила парламентарните избори в страната предишния месец, съобщи Ройтерс, като се базира на неговия представител Иржи Овчачек.

Вчера Земан още веднъж бе приет в болница, откакто даде позитивен резултат на тест за ковид - броени часове откакто бе изписан от болница, където се лекуваше повече от шест седмици от други здравословни проблеми.

Чешкият президент, на 77 години, е получил три дози ваксина и съгласно анонимни източници, представени от локални медии, той няма признаци на причиняваното от новия ковид заболяване.

От канцеларията на президента споделиха, че откакто бъде изписан от болница на следващия ден, той ще бъде настанен в резиденцията си в Лани, западно от столицата Прага. Там той ще номинира Фиала за министър председател при съблюдаване на съответните ограничения за сигурност.

Трипартийната коалиция " Заедно " на бъдещия министър-председател победи на изборите партията " Действие на недоволните жители " (АНО) на премиера популист Андрей Бабиш. Тя се готви да сформира държавно управление с друга една коалиция, състояща се от Партията на пиратите и партията " Кметове и самостоятелни ".

След като поеме властта, новото чешко държавно управление ще би трябвало да се оправи с следващата коронавирусна вълна, заляла страната. Броят на новозаразените за едно денонощие бележи върхове, а лечебните заведения са подложени на напън.

Днес чешкото министерство на опазването на здравето заяви за поредна пикова стойност напоследък - 27 717 доказани случая на ковид за 24-часов интервал. Починали са още 48 индивида.

В Чехия, с население от 10,7 милиона души, от началото на пандемията са регистрирани близо 2 милиона и 90 хиляди случая на ковид. Над 32 600 от инфектираните са умряли.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР