Чешкият президент Милош Земан отказа да се разграничи от твърдението

...
Чешкият президент Милош Земан отказа да се разграничи от твърдението
Коментари Харесай

Чешкият президент не се отказва: 90% от ромите не работят

Чешкият президент Милош Земан отхвърли да се разграничи от изказванието си, че 90 % от ромите в Чехия не работят, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Противопоставянето на Земан с ромското малцинство стартира преди две седмици, когато президентът съобщи, че макар неприязънта си към някогашния комунистически режим, той най-малко е карал ромите да работят, напомня организацията. Думите на Земан предизвикаха рецензия.

Роми разгласиха в обществените мрежи стотици фотоси по какъв начин работят и приканиха президента да се извини.

" Заявих ясно, че правя оценка десетте % роми, които работят ", уточни Земан в отговор на въпрос на фен ром по време на изявление, предавано онлайн в чешки уеб страница в неделя.

" Не забравяйте, в случай че желаете да сте взаимен с етническата си група, тези 90 %, които не работят, тъй като те с изключение на всичко друго въздействат и на децата си ", сподели президентът.

Твърдението на Земан не е подкрепено със статистика. Чешката неправителствена организация " Ромеа " дефинира изявленията му като обидни, а Европейският център за правата на ромите в Будапеща ги назова расистки.

Според годишния отчет за ромите, утвърден от чешкото държавно управление през август, в края на 2017 година броят на живеещите в Чехия роми е 240 000 души, като половината от тези хора са считани за " обществено изключени ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР