Чешкият президент Милош Земан обеща пред израелския парламент да направи

...
Чешкият президент Милош Земан обеща пред израелския парламент да направи
Коментари Харесай

Чешкият президент обеща да работи за преместване на посолството на Прага от Тел Авив в Ерусалим

Чешкият президент Милош Земан даде обещание пред израелския парламент да направи всичко по силите си посолството на неговата страна да се реалокира от Тел Авив в Ерусалим, следвайки образеца на Съединени американски щати, съобщи Франс прес.

По този метод Прага скъсва с европейската позиция за статута на Ерусалим - един от най-спорните въпроси в израелско-палестинския спор. Чешкият президент е последовател на преместването на посолството на своята страна, само че последната дума има държавното управление, което споделя, че желае да се придържа към общата европейска позиция. Също като огромна част от интернационалната общественост, Европейски Съюз счита, че окончателният статут на Ерусалим като бъдеща столица на две страни би трябвало да се уреди с договаряния, отбелязва Агенция Франс Прес.

През декември предходната година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп скъса с десетилетния интернационален консенсус, като призна Ерусалим за столица на Израел и разгласи преместването на американското посолство, намиращо се до тогава в Тел Авив. Израелците считат това за признание на историческа действителност, само че палестинците го одобриха за отменяне на техните искания към Източен Ерусалим - палестинската част на града, окупиран от Израел. Говорейки пред израелския парламент, чешкият президент упрекна европейците, че от време на време се държат "като страхливци ". Той напомни, че през май тази година беше отворено още веднъж почетното консулство на Чехия в Ерусалим, затворено от 2016 година, когато умря предходния консул. Земан акцентира, че на следващия ден ще открие Чешкия център в Ерусалим. "Не съм деспот, за злощастие, само че давам обещание, че ще направя всичко по силите си, с цел да осъществявам третия стадий след почетното консулство и чешкия център. Може би ще се се сетите и сами кой е този трети стадий ", добави той.

Земан е част от европейските политици, с които израелското държавно управление се пробва да се сближи, с цел да противодейства на враждебната съгласно него политика на Европейски Съюз, отбелязва Агенция Франс Прес. Чешкият президент се срещна с израелския си сътрудник Реувен Ривлин и прояви интерес към концепцията на Ривлин за основаване на конфедерация на израелците и палестинците, вместо решението с две страни. Прието от огромна част от интернационалната общественост, то планува основаването на палестинска страна, която да съжителства спокойно с Израел
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР