Чешкият премиер Андрей Бабиш настоя Китай да смени посланика си

...
Чешкият премиер Андрей Бабиш настоя Китай да смени посланика си
Коментари Харесай

След заплашително писмо Чехия иска смяна на китайския посланик в Прага

Чешкият министър председател Андрей Бабиш настоя Китай да смени посланика си в Чешката република, откакто китайското посолство изпрати заплашително писмо до чешките управляващи, съобщи " Ройтерс " и означи, че тези събития могат да доведат до още по-нататъшно изостряне на напрежението сред двете страни.

През януари китайското посолство в Прага съобщи в писмо до канцеларията на чешкия президент, че Пекин ще отвърне с наказателни ограничения против чешките компании, настоящи в Китай, в случай че тогавашният ръководител на чешкия Сенат Ярослав Кубера реализира плануваното си посещаване в Тайван. В писмото се визираха и съответните застрашени чешки компании, измежду които " Шкода ауто " - дъщерна компания на " Фолксваген ", и финансовата компания " Хоум заем груп ".

Междувременно Кубера умря, преди да реализира визитата си на острова. Неговият правоприемник на поста Милош Вистърчил евентуално ще упорства Китай да смени посланика си и Бабиш ще поддържа това искане, заяви Чешката телевизия. " Този човек прекали и това, което написа, е безусловно недопустимо, ние би трябвало да го отхвърлим ", сподели Бабиш, представен от малкия екран.

Висши чешки политици, в това число президентът Милош Земан, който през последните години настояваше за по-тесни връзки с Китай, ще се срещнат в сряда за постоянен спор по външнополитически тематики и се чака да вземат отношение по въпроса.

Дипломатическите връзки сред двете страни охладняха още предходната година, когато градските управляващи в Прага показаха поддържа за Тибет и настояха за промени в съглашението за партньорство сред Прага и Пекин поради китайската политика по отношение на Тайван.

Китай счита Тайван за част от своята територия и постанова модела " Една страна, две системи ", който Тайван отхвърля. Правителството на Бабиш нееднократно е казвало, че се придържа към политиката на " един Китай ".

В декларация през днешния ден тайванското външно министерство съобщи, че макар заканите на Пекин, то ще продължи да задълбочава обмена и съдействието с Чешката република. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР