Чешкият милиардер Яромир Тесарж иска да купи активите на ЧЕЗ

...
Чешкият милиардер Яромир Тесарж иска да купи активите на ЧЕЗ
Коментари Харесай

Чешкият милиардер Яромир Тесарж предложи €300 милиона за ЧЕЗ България

Чешкият милиардер Яромир Тесарж желае да купи активите на ЧЕЗ България. Бизнесменът е предложил 300 милиона евро за бизнеса на ЧЕЗ у нас, оповестява чешкият вестник Hospodarske Noviny.

Тесарж е притежател на другата чешка енергийна компания, която оперира у нас - " Енерго-Про ". Тя дава отговор за електроразпределението в Североизточна България. Милиардерът е един от най-богатите хора в Чехия.

" Компанията Енерго-Про отговори на апелите за поправяне на офертите за активите на ЧЕЗ в България. Подадена е ревизирана оферта, която дава отговор на нужните параметри ", съобщи говорителката на Тесарж Хана Хикелова.

Хикелова отхвърли да разяснява точния размер на офертата, само че удостовери, че цената е над първичната инвестиция на ЧЕЗ в България (т.е. 281 милиона евро), и е по-висока, в сравнение с ЧЕЗ в началото изиска за българското поразделение. Така че сумата най-вероятно е към 300 милиона евро.

Наддаването за продажбата на активите на ЧЕЗ в България стартира напролет и включваше 4 оферти - 3 за електроразпределителната компания и фотоволатичната електроцентрала " Орешец ", а четвъртото - за Топлоелектрическа централа " Варна ", оповестяват чешките медии.

Получените предложения не удовлетвориха чешката компания и тя даде на претендентите още 1 седмица, с цел да ги поправят. От ЧЕЗ не разкриват какъв брой поправени оферти са получили, защото към момента договарят с някои от претендентите.

Единственото предложение, което изглеждаше задоволително, бе за варненска въглищна централа, която бе затворена поради неналичието на наложителната сероочистваща апаратура. Кандидатът за нея е подготвен да заплати към 50 млн. евро, което удовлетворява ЧЕЗ, съгласно източници на HN.
Ако офертата на Тесарж бъде призната, ще бъде основано голямо енергийно сдружение, което ще обслужва 2/3 от територията на България и ще има над 4 милиона клиенти.

Притежаваната от чешкия милиардер " Енерго-Про " стъпи у нас през 2011 година, когато купи бизнеса на немската E.On за 133 милиона евро. Освен в България компанията има разнообразни енергийни активи и в Чехия, Словения, Грузия и Турция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР