Чешкият милиардер Петр Келнер, който е собственик на Telenor на

...
Чешкият милиардер Петр Келнер, който е собственик на Telenor на
Коментари Харесай

Собственикът на bTV и Telenor иска да създаде една от най-големите банкови групи в Чехия

Чешкият милиардер Петр Келнер, който е притежател на Telenor на пазарите в Централна и Източна Европа, в това число и у нас, както и на групата на bTV, е напът да стане главен акционер в една от водещите банки в Чехия.

Келнер има интерес да придобие част от Moneta Money Bank, като неговата капиталова група PPF е подготвена да заплати 11,3 милиарда чешки крони или 515 милиона $ за акциите във финансовата институция.

Ако договорката бъде утвърдена от централната банка в страната, най-богатият източноевропеец към този момент ще управлява над 28% от Moneta Money Bank, оповестява Bloomberg.

Според информацията задачата на придобиването е PPF да сплоти под една шапка банката със своята Air Bank и по този начин да сътвори една от най-големите банкови групи в Чехия. Това ще може да се случи, в случай че фондът стане притежател на въпросните акции, а по-късно успее да убеди останалите акционери за обединяването с Air Bank.

С чисто благосъстояние от 15,9 милиарда $ Петр Келнер е притежател на бизнеси в разнообразни браншове - от телекомуникации, през произвеждане и медии, до биотехнологии.
 Келнер завършва договорката за bTV след седмица
Келнер завършва договорката за bTV след седмица

Инвестиционната му компания получи утвърждение и от Европейската комисия, с което всички загради отпаднаха

През предходната година PPF получи позволение да придобие медийната група Central European Media Enterprises (CME) в договорка за 2,1 милиард евро. Част от нея са и каналите на bTV. Това се случи откакто преди капиталовата компания беше на финалната права да купи " Нова броудкастинг груп ", само че не получи позволение за това от регулаторите у нас.

Под шапката на PPF влиза и телекомуникационната компания Telenor в България.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР