Чешкият милиардер Петр Келнер е останал единственият желаещ да купи

...
Чешкият милиардер Петр Келнер е останал единственият желаещ да купи
Коментари Харесай

След като изпусна Нова телевизия, Петр Келнер може и да вземе bTV

Чешкият милиардер Петр Келнер е останал единственият искащ да купи медийната група Central European Media (CME), която има българската телевизия bTV, написа чешкото издание " Хосподарске вести ", както и някои словашки медии.
През последните две години европейската медийна група Central European Media, част от американската AT&T, продаде част от активите си в Централна и Източна Европа. През март групата разгласи, че е почнала " преразглеждане на стратегическите варианти, в това число възможна продажба на компанията ". Оттогава текат разнообразни спекулации дали ще бъдат продадени обособени малките екрани или цялата група, която оперира в пет страни - в Словакия държи телевизия Markiza, в Чехия - TV Nova, в Румъния - PRO TV, в Словения - Kanal A, POP TV и други, а в България - bTV, Ринг ТВ, както и тематичните канали bTV Comedy, bTV Action, bTV Cinema и bTV Lady, написа в. " 24 часа ".
В началото имало няколко претенденти за покупката на CME, като след това останали двама - капиталовата група PPF на Петр Келнер и американската медийна компания Discovery. " Хосподарске вести " обаче написа, че Discovery към този момент няма интерес към договорката, което значи, че Келнер остава единственият претендент. Източник на чешката медия удостоверява, че става въпрос за продажбата на цялата медийна група. В публикацията обаче се слага под подозрение дали при възможна покупка от страна на Келнер, той ще резервира всички телевизионни канали в Централна и Източна Европа.
Според " Хосподарске вести " дефинитивно решение за договорката е трябвало да бъде взето до края на юли или началото на август, само че то се е забавило поради разногласия за цената
PPF не за първи път се пробва да придобие CME - през 2017 година тя още веднъж взе участие в наддаване за медийната група, само че се отхвърли. Тогава претенденти останаха китайската CEFC и чешко-словашката Penta Investments. Освен това групата на Келнер е имала чешката телевизия TV Nova сред 2002 и 2004 година, само че по-късно я продава на CME.
Келнер не за първи път се опитва да придобие и българска телевизия, като взе участие несполучливо в договорката за " Нова телевизия ". Комисия за защита на конкуренцията спря офертата, а какви бяха претекстовете и какъв брой странни бяха те - припомнете си в този материал!
Келнер, който е считан за най-богатия чех, съумя сполучливо да завърши друга договорка у нас - тази за Telenor. Той взе от норвежците бизнеса освен в България, само че и в Унгария, Сърбия и Черна гора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР