Чешките военни се опитаха да потушат обществената тревога, предизвикана от

...
Чешките военни се опитаха да потушат обществената тревога, предизвикана от
Коментари Харесай

Мобилизационно учение предизвика паника в Чехия

Чешките военни се пробваха да потушат публичната паника, провокирана от обстоятелството, че през идващия месец цивилни лекари ще вземат участие в учения за готовност, заяви „ Радио Прага ”, представено от БГНЕС.

От министерството на защитата показаха, че инспекцията на готовността за военна работа в действителност е рутинна.

На 18 май чешката войска ще организира подготвителен набор. Целта е командния състав да се увери, че е в положение дейно да повика евентуални бойци при положение на конфликтна обстановка.



За разлика от предходни години, учението ще се организира по едно и също време във всички 14 района на страната и ще включва цивилни лекари.

Инициативата беше употребена от популисткия антиправителствен деятел Индржих Райхл.

В обява в обществените мрежи, започваща с думите " в този момент нещата стартират да стават съществени ", той спекулира, че медиците в действителност се образоват за осъществяване на всеобща готовност.

Постът на Райхл, в който се споделя, че това е " следващата стъпка в техния проект ", е споделен 11 000 пъти, което накара чешката войска да предприеме необикновената стъпка да отговори непосредствено на дезинформацията.

Началникът на Генералния щаб, генерал-майор Карел Рехака, разяснява въпроса:

„ Не желаеме да укрепваме неистините, като им обръщаме внимание и им даваме спомагателна публичност, като им отговаряме. Но в този случай имахме индикации, че това може да провокира суматоха измежду популацията. Естествено, обстановката със сигурността сега не е лесна, тъй че разбираме, че хората може да имат терзания. Но това е образование, което се организира постоянно в продължение на девет следващи години ".



Тази година в него ще вземат участие към 200 професионални бойци и резервисти, а районни представители и общопрактикуващи лекари също ще се включат на доброволни начала.

Президентът Петър Павел е някогашен началник-щаб на чешката войска. След съвещанието на Съвета за държавна сигурност той съобщи, че и по негово време е имало сходни прояви на суматоха:

„ За страдание страстите са неприятен консултант, тъй като постоянно водят до неправилни изводи и провокират изцяло ненужни психози. Това, което ще се практикува, е общоприет административен развой на набиране на личен състав. Това не значи готовност, а просто определяне на положението на популацията - какъв брой души са способни да бъдат евентуално призовани, в здравословно отношение, в случай че възникне такава обстановка. ”

Павел също по този начин уточни, че наборната военна работа в никакъв случай не е нарушавала чешките законови правила.

„ Мобилизацията е залегнала в нашето законодателство и се отнася за всички жители на възраст от 18 до 60 години, в случай че изпаднем в най-тежката обстановка на сигурност, т.е. във въоръжен спор. Никой не е премахнал това обвързване от жителите и в случай че хората би трябвало да го извършват, се нуждаем от процедурите за това. Никъде не е записано, че сходна опасност ни грози в скоро време. Но ние би трябвало да сме подготвени за нея, тъй като който е подготвен, не е сюрпризиран ”, акцентира Павел.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР