Чешките фермери имат запаси от 2,6 милиона тона зърно, или

...
Чешките фермери имат запаси от 2,6 милиона тона зърно, или
Коментари Харесай

Запасите от зърно в Чехия са нараснали рязко заради украинския внос, според местни фермери

Чешките фермери имат ресурси от 2,6 милиона тона зърно, или с 40 на 100 повече спрямо предходната година, защото украинският експорт за европейските пазари е скочил, заяви през днешния ден локалната Селскостопанска асоциация, представена от Ройтерс.

Нараства натискът върху Европейския съюз да откри общо за блока решение по отношение на потока украинско зърно, откакто Полша, Унгария и Словакия оповестиха забрани върху вноса на някои артикули от Украйна, с цел да защитят селскостопанските си пазари, съобщи Българска телеграфна агенция.

Управляващата Социалдемократическа пария в Румъния заяви, че ще изиска обединението да наложи краткотрайна възбрана върху вноса на украинско зърно. Чешкото министерство на селското стопанство обаче разгласи през вчерашния ден, че не обмисля сходна стъпка, защото това би нарушило разпоредбите за пазара на Европейски Съюз.

Чешката Селскостопанска асоциация разгласи, че зърното от Украйна, предопределено за пазарите в Африка и Близкия изток, е напълнило европейските силози и има опасност от дефицит на потенциал в хранилищата за тазгодишната годишна продукция.

" Селскостопанската асоциация приканва земеделското министерство и Европейската комисия бързо да задействат първичните коридори и украинското зърно да се изнася по първичното си предопределение ", се показва в официално съобщение на асоциацията. 

Лобистката група разгласи, че в хранилищата има 1,6 милиона тона зърно по отношение на 1 милион тона преди година.

Чешкото земеделско министерство отговори на питане на Ройтерс, че въпреки и украинският експорт на зърно за Чехия да е скочил, той към момента е бил под 4000 тона през предходната година и е представлявал единствено част от общото произвеждане на страната.

Министерството и асоциацията не дадоха отговор на спомагателни въпроси за нивата на запасите в хранилищата и вноса. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР