Чешки фермери изхвърлиха днес оборски тор пред правителствени сгради и

...
Чешки фермери изхвърлиха днес оборски тор пред правителствени сгради и
Коментари Харесай

Чешките фермери хвърлиха оборски тор пред правителствените сгради в Прага

Чешки фермери изхвърлиха през днешния ден оборски тор пред държавни здания и блокираха улици в столицата Прага, с цел да дадат публичност на настояванията си за повече поддръжка, по-малко администрация и прекъсване на евтиния импорт в Европейски Съюз, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Тази година фермери от целия Европейски съюз излязоха на улиците с апел за унищожаване на рестриктивните мерки, наложени им посредством Зелената договорка за битка с климатичните промени. Фермерите желаеха и наново налагане на мита на феремерски артикули от Украйна.

Хиляди полски фермери стачкуваха през вчерашния ден във Варшава, като палиха автомобилни гуми и хвърляха фойерверки. Миналия месец фермери в Брюксел сложиха гуми пред постройката, в която се организираше среща на министрите на земеделието от Европейски Съюз.

При третия си митинг от средата на февруари насам чешки фермери излязоха рано тази заран и разположиха стотици трактори по пражките улици, водещи към държавни здания, като по този метод затрудниха автомобилното придвижване, както и на някои линии на градския превоз.

Полицията съобщи, че фермери са изхвърлили оборски тор на улиците, при което един човек е бил задържан.


Министърът на земеделието Марек Виборни повтори, че държавното управление няма да се поддаде на натиска.

" Готов съм да повеждам договаряния с фермерите ", написа той в " Екс ". " Очаквам почтен метод от уредниците на (протестите), които дадоха обещание да не блокират придвижването в Прага. Не мисля, че изхвърлянето на тор по линиите на трамваите е подобен метод ".

Чешкият съюз на земеделците прикани за дотации, съвпадащи с равнището от 2022 година, и стратегии за подкрепяне на назначението на повече хора в региона на фермерството, както и понижаване на налога върху земеделската земя. Съюзът желае също държавното управление да помогне при оправянето с остатъка на пазара в Европейски Съюз, породен от евтиния импорт.

" Ситуацията не е добра и се утежнява непрестанно ", сподели ръководителят на съюза преди митингите. " Когато от две години липсва политическата воля на ръководещата коалиция, би трябвало обществено да желаяме помощ ", съобщи той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР