Чешката столица Прага е на път да се превърне в

...
Чешката столица Прага е на път да се превърне в
Коментари Харесай

Прага ще се превърне в „убежище“ за преследвани писатели

Чешката столица Прага е на път да се трансформира в по този начин наречения " град леговище ". Градът е сключил съглашение с норвежката организация с нестопанска цел Международна мрежа на градовете убежища (ММГУ), като става част от световна мрежа, включваща над 80 града по света, които оферират краткотрайно леговище на писатели или актьори, изправени пред гонене в родината си, заяви TVP World.


Концепцията за основаване на мрежа от градове, предоставящи леговище на преследвани художници, писатели и публицисти, поражда през 90-те години на предишния век. Основните фигури, които стоят зад първичната идея, в това число Салман Рушди и починалият чешки президент и драматург Вацлав Хавел, плануват нещо, което назовават Международен парламент на писателите.

От 2006 година отговорността за самодейността се поема от норвежката организация с нестопанска цел ММГУ. На 12 март Прага публично стана 86-ият град, който се причисли към мрежата.

" Откакто започнахме през 2006 година, сме защитили повече от 300 преследвани писатели и актьори, които могат да бъдат всевъзможни - от романисти, поети, публицисти, само че също по този начин и карикатуристи, а в последно време и невербални актьори ", съобщи генералният шеф на ММГУ Хелге Лунде, който присъстваше на подписването на съглашението.

" Става дума за свободата на изложение, тъй че става дума за хора, които не могат да се показват свободно в родната си страна заради професионалната си активност, а от градовете на ММГУ зависи да се намесят и да им оказват помощ ", добавя Лунде.

ММГУ действа като мрежа, ръководена от градовете, което значи, че всеки град член на организацията е виновен за покриването на разноските за настаняване, издръжката на въпросните актьори и подпомагането на обществената им интеграция.

В Полша има три града убежища на ММГУ - Катовице и Краков в южната част на страната и Вроцлав в западната.

Град Прага е поел ангажимент да одобри един художник, който се чака да дойде до края на годината и е определен от лист с претенденти, възложен от ММГУ. Лунде изясни, че поради настоящия политически климат лицето може да произлиза от съвсем всяка част на света.

" В момента светът не е доста елементарно място за хора със свободни мозъци. Това могат да бъдат страни от Близкия изток, като Йемен, Сирия, несъмнено, Палестина, в случай че успеем да изведем хората оттова ", сподели генералният шеф на организацията.

" И по-късно, несъмнено, Иран, Ирак, само че също по този начин и доста африкански страни, Латинска Америка, само че даже и страни в Европа, а точно Беларус и Русия. Има доста страни, в които писателите и художниците имат в действителност огромни проблеми, в случай че желаят да кажат тъкмо това, което им хрумва ", добави той./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР