Чешката република ще предаде на Украйна два ЗРК КУБ и

...
Чешката република ще предаде на Украйна два ЗРК КУБ и
Коментари Харесай

Президентът на Чехия обеща помощ за Киев

Чешката република ще съобщи на Украйна два ЗРК КУБ и съответните ракети , съобщи чешкият президент Петр Павел.

По думите му би било целесъобразно да се обмисли и опцията за прекачване на Украйна на чешките изтребители L-159, писа " Чешки вести ".

Павел още веднъж акцентира, че Чешката република към този момент е предоставила на Украйна към 100 танка и същия брой бронетранспортьори. Въпреки това украинските въоръжени сили към момента би трябвало да укрепят потенциала на военновъздушните сили, с цел да се приготвят за решаващата фаза на войната.

Той напомни, че западните страни до момента са се въздържали да дават съвременни изтребители, тъй като подготовката им лишава относително доста време и тъй като машините съдържат секретни системи.

Съюзническите страни не желаят тези устройства да попаднат в ръцете на Русия. " Но знам, че договарянията не престават, и дано се изненадаме, в случай че Украйна се окаже с няколко F-16 , вероятно с част от това съоръжение, което е демонтирано ", сподели той.

Според Павло решаващият фактор за Украйна е обезпечаването на задоволително бронирани машини и муниции. " Това е, което липсва на Украйна, тъй като решаващата част от борбата ще би трябвало да се организира на земята ", сподели той.

В момента обаче " в развой на доставка " са два ЗРК КУБ със относително огромен брой ракети, които Украйна може да употребява незабавно, защото разполага с бойци, подготвени за този вид техника .
 Чехия поряза със наказания съветския патриарх
Чехия поряза със наказания съветския патриарх

На патриарх Кирил е неразрешено да влиза в страната

ЗРК " КУБ " ще заменят израелските ракетни системи SPYDER в арсенала на чешката войска.

Чешката република също може да обезпечи муниции освен от личните си запаси, само че и от ресурсите на трети страни. " Струва си да се замислим дали може би не бихме могли да предоставим на Украйна наши самолети L-159 с избран образ, които да се превъоръжат, тъй като даже те, като самолети за директна въздушна поддръжка, биха могли доста да оказват помощ на Украйна при контраофанзива ", добави Павел.

L-159 е образователен и военен аероплан (лек многоцелеви щурмови самолет) на въоръжение в чешката войска. През януари 2023 година Aero Vodochody приключи модернизацията на последния от 16-те самолета L-159 в чешките Военновъздушни сили.
 Чехия утвърди съглашение за съдействие в региона на защитата със Съединени американски щати
Чехия утвърди съглашение за съдействие в региона на защитата със Съединени американски щати

То следва да бъде подписано и утвърдено

Самолетът може да поеме до 2,4 тона военен товар, който може да бъде разпределен в седем външни подвески. Пакетът въоръжение може да включва както неуправляеми, по този начин и управляеми бомби. Също по този начин ракети " въздух-въздух " AIM-9 Sidewinder или ракети " въздух-земя " AGM-65 Maverick. Бойният радиус е 790 км, а оптималната скорост е 920 км/ч.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР