Чешката република обяви събота за ден на национален траур, след

...
Чешката република обяви събота за ден на национален траур, след
Коментари Харесай

Ден на траур в Чехия, след като стрелец уби 14 души в университет в Прага

Чешката република разгласи събота за ден на народен печал, откакто въоръжен мъж умъртви 14 души и рани 25 в университет в Прага, заяви Би Би Си. Президентът Петр Павел изрази своята " огромна горест " и " беззащитен яд от изцяло ненужната " загуба на човешки живот.

Предполага се, че стрелецът, който съгласно полицията е " премахнат ", е умъртвил и татко си и може да е обвързван със гибелта на двама души предходната седмица. Това е една от най-тежките всеобщи стрелби в най-новата европейска история.

Стрелбата стартира към 15:00 ч. локално време (14:00 ч. по Гринуич) в четвъртък в постройката на Факултета по изкуствата на Карловия университет в центъра на чешката столица.

Стрелецът открива огън в коридорите и образователните зали на постройката, като явно убива на инцидентен принцип, до момента в който чиновниците и студентите употребяват мебели, с цел да се барикадират в стаите.

На трагични фрагменти, споделени в обществените медии, се вижда по какъв начин хора скачат на безвредно място от външен перваз на няколко етажа. Чуват се и изстрели.

От полицията оповестяват, че стрелецът е 24-годишен студент в университета и няма предходно престъпно досие, въпреки да прибавят, че е открит " голям боеприпас от оръжия и муниции ". Преди стрелбата полицията е получила сигнал, че се допуска, че обвиненият се е отправил към Прага от непосредствен град с желанието да се самоубие.

Малко по-късно бащата на мъжа е открит мъртъв.

Полицията изтегля друга постройка на университета, където се очакваше стрелецът да участва на лекция, само че малко по-късно органите на реда са извикани в главната постройка на факултета наоколо.

Полицията заяви, че 10 от 25-те души, ранени при стрелбата, са потърпевши съществено, само че не е имало потърпевши служители на реда. В изказване министър-председателят на Чехия Петр Фиала съобщи: " Всички сме шокирани от този ужасяващ акт. Трудно е да се намерят думи, с които да се изрази осъждането, от една страна, а от друга - болката и скръбта, които цялото ни общество изпитва в тези дни преди Коледа. "

Той съобщи, че събота ще бъде ден на печал, като добави, че знамената ще бъдат спуснати на половина на всички публични здания, а по обяд ще бъде почетена минута безмълвие.



Много спортни и културни събития бяха анулирани.

Мотивът за стрелбата към момента не е явен.

Полицията заяви, че разполага с непотвърдена информация от акаунт в обществена медия, че нападението е било въодушевено от сходен случай в Русия, само че не даде повече детайлности. Стрелецът е обвинен и за убийството на млад мъж и двумесечната му щерка, които бяха открити мъртви в гора в покрайнините на Прага на 15 декември.

Снимки: Getty Images
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР