Чешката република може да изгони от Прага около 60“ служители

...
Чешката република може да изгони от Прага около 60“ служители
Коментари Харесай

Чехия ще изгони още десетки руски дипломати

Чешката република може да изгони от Прага „ към 60 “ чиновници на съветското посолство, в случай че Русия не реши до 12:00 часа (13:00 часа българско време) в четвъртък да върне в Москва чиновниците на чешката дипломатическа задача, оповестени за личност нон грата. Това съобщи министърът на външните работи на републиката Якуб Кулганек в изявление, оповестено в четвъртък от вестник „ Лидове вести “, предава ТАСС.
„ Става въпрос за към 60 индивида (служители на съветското посолство). Целта е [броят на чиновниците в съветското посолство] да подхожда на положението [на щата] в нашето посолство в Москв “, сподели министърът.
 Бивш длъжностен министър прикани да си сътрудничим с Чехия поради нападателния Путин Бивш длъжностен министър прикани да си сътрудничим с Чехия поради нападателния Путин
Докъде ще стигне напрежението сред Европа, Запада като цяло и Русия – отговорът зависи напълно от съветския президент Владимир Путин...
Прага приписа на Москва детонациите през 2014 година в склад за муниции в източното село . В тази връзка чешките управляващи оповестиха решение за експулсиране на 18 чиновници на съветското посолство, които бяха оповестени за съветски разузнавачи в страната. Руското външно министерство изрази съдбоносен митинг пред Прага по отношение на подхванатата стъпка „ под голословни и измислени предлози “, а също по този начин разгласи 20 чиновници на чешкото посолство в Москва за личност нон грата.
За да създаде отговор на случая във Върбетица, чешкото външно министерство организира съвещания с Англия и Нидерландия, разкри министърът. „ Министерството се съветва със своите съдружници в Нидерландия и Обединеното кралство, във връзка [с техния опит] по какъв начин тези страни са работили в тази ситуация на свалянето на полет MH17 над Украйна или отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал в Солсбъри “, сподели Кулганек.
Руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, обвинени във Англия в опит за ликвидиране на фамилията на някогашния шпионин Сергей Скрипал, са свързани от чешката страна с детонация на територията на склад за муниции в село Върбетице на 16 октомври 2014 година, вследствие на което двама души починаха, напомня организация Фокус.
Отговаряйки на въпрос по отношение на вероятностите за обезщетение за вреди от детонациите във Върбетице, министърът сподели: „ Обмисляме [различни] благоприятни условия “. „ Ако страна извърши интернационално противоправно действие и аргументи щета на друга страна, тогава засегнатата страна може да изиска обезщетение. То може да има характера на възобновяване [на материалните вреди на обектите] в първичното им положение, финансова отплата или задоволство във формата, да вземем за пример, на самопризнание или опрощение “, сподели Кулганек.
 Нов външен министър има Чехия Нов външен министър има Чехия
Президентът на Чехия Милош Земан назначи през днешния ден Якуб Кулханек за министър на външните работи на страната, който до момента беше заместник-мин...
Чешките управляващи оповестиха в понеделник, че вредите от детонациите надвишават 1 милиард крони (около 47 милиона долара). Това е цената на имуществото, унищожено в склада, както и работата по обезвреждането на невзривени муниции, осъществена в покрайнините на Върбетице от края на 2014 година до есента на 2020 година Освен това причинителите би трябвало да платят обезщетение на фамилиите на двама чешки жители, починали при детонациите.
По-рано чешкото държавно управление съобщи, че личният състав на посолството на републиката в Москва е доста по-малък от съветската дипломатическа задача в Прага. Опозицията прикани държавното управление да предприеме стъпки за реализиране на паритет в броя на личния състав и в двете задачи.
Според изчисленията на чешкото външно министерство от вторник личният състав на съветското посолство в републиката се състои от 27 дипломати и 67 механически чиновници, а чешкото в Руската федерация се състои от петима дипломати и 19 механически чиновници.
Междувременно шефът на интернационалния отдел на президентската администрация Рудолф Йиндрак сподели, че в случай че броим дружно с представителства на културата, броят на чешките чиновници в Руската федерация, в противен случай, е повече - „ с към 50 души “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР