Чешката република е традиционен търговски партньор на България във всички

...
Чешката република е традиционен търговски партньор на България във всички
Коментари Харесай

Чехия предлага продукти за отбрана и сигурност на българските си партньори

Чешката република е обичаен търговски сътрудник на България във всички области, а взаимният стокообмен се усилва всяка година. Един от основните браншове на двустранното съдействие би могъл да стане защитата и сигурността, които остават измежду мощните браншове на чешката стопанска система, предвид на актуалната сложна интернационална обстановка, провокирана по-специално от безразсъдната съветска експанзия в Украйна. От друга страна, българското държавно управление с право смята модернизацията и укрепването на потенциала на българската войска и другите въоръжени сили за един от главните си цели.
Откриване на семинара Малка екскурзия в историята на чешката отбранителна промишленост
Чехословашката индустрия за муниции, която е добре развита още по времето, когато страната е част от Австро-Унгарската империя, продължава да съблюдава тази традиция, произвеждайки оръжия и военно съоръжение до началото на трансформацията през 90-те години на ХХ век. Заводът за въоръжение " Шкода " в Пилзен е прочут доста преди Първата международна война, а английското оръдие " Брен ", познато през Втората международна война, в началото е създадено в Бърно, откъдето произлиза и името му. " Шкода " и други производители на муниции резервират репутацията си на качествени производители и по време на комунизма, а Чехословакия се трансформира в главен снабдител на оръжие за страните от Третия свят. Промишлеността също по този начин доставя оръжия и съоръжение за личните сили на страната и за други сили на страните - членки на Варшавския контракт. Производството включва дребни оръжия, картечници, противотанкови оръжия, бронирани транспортни средства, танкове (съветски дизайн) и реактивни самолети.
Лукаш Кауцки - дипломат на Чешката република в София
С края на студената война въпросът за трансформацията на чешката оръжейна индустрия, състояща се по-специално от нужното очистване на хипертрофираното произвеждане на тежки бронирани транспортни средства, е подложен на дневен ред с цялата си необходимост. Чешките производители са принудени да трансформират заводите си в съвременни и новаторски единици, способни да устоят на изискванията на пазарната стопанска система и свободната конкуренция. Съществува добра база, върху която може да се надгражда - да вземем за пример с чудесно развита авиационна индустрия, като към края на студената война Чехословакия е най-големият производител на образователни реактивни самолети в света.

Подобно на отбранителните промишлености по света чешката промишленост откри, че би трябвало да предложи многообразие и да търси технологии с двойна приложимост, с цел да разшири пазарния си капацитет. Мащабната приватизационна стратегия на Чешката република включва преструктуриране и консолидиране на компаниите.
Реклама Крачка напред и съвременна оферта от Чехия с поддръжката на асоциацията и страната
Днес отбранителната промишленост и промишлеността за сигурност на Чешката република предлага съвременни технологии и артикули на извънредно конкурентни цени. Чешките компании имат високо равнище на експертни знания, изключително в региона на военните транспортни средства; бронираните транспортни средства и оборудването; авиацията и обвързваното с нея оборудване; електронните връзки и сигурността; системите за ръководство и тяхното оборудване; навигацията и радиолокацията; оръжията, системите за ръководство на огъня, боеприпасите; инженерното, химическото и здравното оборудване; оборудването и средствата за охрана; научните проучвания, развойната активност, ремонта и обучението; услугите в региона на сигурността.

За да се конкурират в ожесточената интернационална конкуренция, фирмите би трябвало да обединят напъните си и да получат поддръжката на страната, защото този бранш е обвързван със отбраната на националните ползи и сигурността на всяка страна. Асоциацията на отбранителната промишленост на Чешката република (AOBP) сплотява компании, занимаващи се с научноизследователска и развойна активност, произвеждане, търговия и маркетинг на съоръжение, материали и услуги в региона на защитата и сигурността. Тя е неправителствена, самостоятелна, неполитическа организация с нестопанска и нетърговска цел, учредена през 1997 година От основаването си до момента е почитан и приет сътрудник на държавното управление на Чешката република, на министерствата на индустрията и търговията, на защитата, на вътрешните работи и на външните работи, с които има подписани редица съглашения за съдействие.

Асоциацията пази бизнес и търговски ползи на своите членове в разговор с Народното събрание, министерствата и други държавни органи. Тя е пълновръстен сътрудник и участник в законодателните процеси. Чрез полемики на кръгла маса или персонални договаряния с представители на държавната администрация и законодателната власт взе участие в решаването на проблемите на чешката отбранителна промишленост като цяло.

Взаимноизгодното съдействие сред отбранителната промишленост и Министерството на защитата намира израз в основаването на Агенцията за междуправителствено съдействие в региона на защитата (AMOS) през предходната година. Заместник-министърът на защитата Томаш Копечни показа действието на организацията по следния метод: " Целта на новосъздадената организация е да предизвиква продажбата на военно съоръжение на междуправителствено ниво. Тя няма да дава отговор за покупката или продажбата на военно съоръжение, само че ще обезпечи държавно подпомагане при сключването на покупко-продажби. На финалния стадий ще предложи уместно решение за държавното покритие на контракта, който ще бъде подписан сред чешкия снабдител и задграничното държавно управление ". Той съобщи, че съглашението ще бъде покрито както от гаранции за техническото качество на стоките, предоставени от държавното дружество " Военнотехнически институт " като народен сертифициращ орган, по този начин и от междуправителствено съглашение за военнотехническо съдействие.
Реклама Конкретна поддръжка за българския пазар
След двегодишно закъснение, породено от пандемията от COVID-19, на 5 октомври т.г. в София беше проведено показване на чешки компании в региона на защитата и сигурността. Значението на събитието, което последва миналогодишното показване на създадени в Чехия безпилотни летателни апарати за въоръжените сили и силите за сигурност, беше очебийно от присъединяване на представители на Министерството на защитата на Чешката република, от чешка страна, и на заместник-началника на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков, от българска страна.
Транспортен бивак
Шест компании от Чешката република - Česká zbrojovka, EGO Zlín, Grant Detection, Optokon, SVOS и TATRA TRUCKS - показаха своите артикули и услуги. Česká zbrojovka показа своето стрелково оръжие, с което посетителите имаха опция да стрелят на стрелбище, Optokon сподели своето информационно съоръжение, а EGO Zlín - транспортен бивак. Благодарение на интереса от страна на българските граничари, митничари и надзиратели в пандизите Grant Detection имаше опция да организира проява онлайн на своя мобилен детектор за разкриване на скрити лица или животни в транспортни средства.
Презентация на Optokon
Презентацията провокира огромен интерес от страна на българските участници, по тази причина посолството в София възнамерява да приготви задача на военни представители в Чешката република през идната година, където те ще могат да посетят ревюто за отбранителна промишленост IDET в Бърно и да се убедят на място в качеството на чешкото предложение.
Повече информация: Асоциация на отбранителната промишленост на Чешката република - Министерство на защитата на Чешката република -
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР