Чешката компания Rezolv Energy получи одобрение и лиценз от българския

...
Чешката компания Rezolv Energy получи одобрение и лиценз от българския
Коментари Харесай

Чешка компания получи разрешение за строежа на най-голямата фотоволтаична централа в България

Чешката компания Rezolv Energy получи утвърждение и лиценз от българския енергиен регулатор за проекта за плана на компанията за 229 MW соларна фотоволтаична централа в североизточната част на страната.

Строителството на фотоволтаичния парк на име " Св. Георги " е планувано да бъде през идващите месеци и се планува то да бъде изцяло готово до второто тримесечие на 2025 година Според документа крайната дата за въвеждане в употреба на енергийния обект е края на май 2025 година. Той ще се намира в с. Полковник Ламбриново, община Силистра, с " висококачествени съставни елементи, които дават отговор на всички стандарти и разрешават при вярна поддръжка да се употребява оптимално допустимия период на лицензия за активността ", написа в решението си КЕВР.

Паркът ще бъде построен върху 165 хектара на територията на изведено от употреба летище и ще бъде оборудван с към 400 000 панела. Очаква се да създава приблизително 313 гигаватчаса (GWh) електрическа енергия на година, която ще бъде взета от търговски и индустриални субекти посредством дълготрайни съглашения за закупуване на електрическа енергия.

Rezolv Energy закупи правата за създаване на най-големия слънчев парк в България през юли 2023 година Както Money писа тогава, чешката компания закупи плана от българската YGY Industries JSC, която е благосъстоятелност на Явор Георгиев. Капацитетът на произвеждане на сила ще бъде еднакъв на 13% от актуалното произвеждане на слънчева сила в България, съгласно Rezolv Energy.

Британския вложител Actis основава Rezolv Energy преди близо 2 години и има 2 GW подготвени за създаване планове за чиста сила, в това число 1044 MW Dama Solar Park в Румъния. Rezolv има и над 1 GW вятърни планове в развой на създаване в Румъния.

Очаква се планът да сътвори огромен брой работни места във етапа на строителство. Около 500 чиновници ще бъдат наети на цялостен работен или повърхностен работен ден за действия като " лек монтаж и строителство ".
 Чешка компания строи най-големия слънчев парк на мястото на бившето летище Силистра
Бившето летище на Силистра се трансформира в най-големия слънчев парк в България

Капацитетът на произвеждане на сила ще бъде еднакъв на 13% от актуалното произвеждане на слънчева сила в България

За присъединението на ФЕЦ " Свети Георги " към електропреносната мрежа, благосъстоятелност на " Електроенергиен систематичен оператор ", сдружението е показало контракт за присъединение на обект на производител на електрическа сила към преносната електрическа мрежа, подписан с " Електроенергиен систематичен оператор " ЕАД.

Компанията е поискала срокът на лицензията да бъде тридесет и пет години, като в тази връзка сдружението споделя, че съгласуван с упования експлоатационен живот на фотоволтаичните панели, инвертори и други механически уреди.

" С оглед гореизложеното и въз основа на наличните данни в Комисията, осъществените наблюдения и разбори за експлоатационните параметри на употребяваните уреди във фотоволтаични електрически централи, в това число и на времевия запас на активите, както и с оглед използване правилото на равнопоставеност сред обособените енергийни сдружения, работната група предлага срокът на лицензията за активността " произвеждане на електрическа сила " да бъде двадесет и пет години ", се споделя в отчета на българския енергиен регулатор.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР